topovat ověřit
22.12.2015 / 29.11.2019

Pes, Vánoce a cukroví aneb čím můžeme našemu psovi ublížit

  • Jaké jídlo může vašim psům o Vánocích uškodit
100%
Náhled

K Vánocům bezpochyby patří cukroví. Ovšem na druhou stranu cukroví nepatří psům, tedy alespoň ne to klasické, které obvykle každý rok pečeme. Nevhodných ingrediencí je hned několik a ty si rozebereme. Ještě si ale řekněme jednu věc. Vánoce jsou typické svátky, kdy jdou naše kila nahoru. A tak i když my si dopřejeme něco navíc, psům to raději odpusťme. Psi všeobecně špatně snáší náhle změny jídelníčku. Přilepšení na Vánoce provází tedy často tloustnutí. A dvě kila navíc u člověka mají úplně jiný dopad, než dvě kila navíc u psa. Obezita u psa je velký strašák, škodí stejně jako nám, zkracuje život a může psovi přivést i bolesti.

Pojďme si rozebrat, co psi nesmějí jíst

 

Cukr

Škodí stejně jako nám. Kvůli přísunu přebytečné energie pes rychleji tloustne a možné je i přivodění cukrovky. Kromě toho psovi způsobuje i zvýšený nárůst zubního kazu a celkově není vhodný. Co je ovšem nejdůležitější je jeho špatná stravitelnost – u štěňat toto platí dvojnásob! Pokud potřebujeme psovi něco osladit můžeme použít med – ten je vhodný. Použít můžeme i glukopur. Mějme však na paměti, abychom psovi zbytečně nezvyšovali přísun energie než je schopný „vyběhat“.

Nutno ještě upozornit na potraviny s umělým sladidlem. Jedno ze sladidel s názvem xylitol psům velice škodí a může je dovést až k těžké hypoglykémii – tedy nizké hladiny cukru v krvi a ohrozit je na životě.

Cukr psům škodí

Tuky

Jídlo, včetně cukroví, bohaté na tuky psům škodí. Vysoký přísun tuků může vést k pankreatitídě – zánětu slinivky a následným vážným zdravotním problémům.

Tuky psům škodí

Čokoláda

... to snad není potřeba připomínat. Čokoláda (kakao) je opravdu pro psy toxická. Toxickými látkami jsou theobromin, theophyllin a další alkaloidy. Pozor u čokolády na vaření, u které je efekt toxicity ještě vyšší. Nikdy nepodávat.

Nedávejte psům čokoládu

K Vánocům patří samozřejmě i mísa plná ovoce a ořechů. I tady ovšem nutno dát pozor.

Avokádo

Není typické české ovoce, ovšem když se objeví na vaší míse, rozhodně by se němělo objevit na misce psa. Je pro něj toxické. Toxickou látkou je persin. Jedovatý je mimochodem celý strom.

Avokádo je pro psa toxické

Hrozny

Hrozny jsou pro psy silně jedovaté. Toxická látka není známa a způsobuje selhání ledvin. Někteří psi jsou více náchylní než druzí. Jsou bohužel známé případy, kdy psa zabilo jen 5 bobulí hroznu.

Pozor i na rozinky – nikdy nepodávat! Příznaky otravy jsou zvracení, průjem, bolesti břicha o den později zástava močení.

První pomoc vyhledat u veterináře ihned po zjištění požití hroznů. Vyvolá se zvracení ( nutno do hodiny) a nasadí živočišné uhlí.

Hrozny jsou pro psy silně jedovaté

Grep

– platí obdobně jako u hroznů. Psům nikdy.

Grapefruid

Jablka

– psi je milují. Pozor si dejme jen na jadýrka – ty mohou být ve větší míře toxická, toxickou látkou je kyanid.

Pozor na jadýrka

Pokud chceme Vánoce přivést i do psí mísy můžeme psovi dát kapra. Zapomeňme ale na smažení. Stačí kapra podusit jen tak na vodě bez koření. Rozhodně ale pečlivě vyberme kosti! Před přilepšením našimi dobrotami raději pro psa zvolme pro ně určené kvalitní pamlsky. A koneckonců můžeme pro psa upéct i jeho vánoční cukroví. Takových receptů je na internetu spousta a důležité je, že jsou připravené přímo pro ně.

přečteno: 6 795x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...