topovat ověřit
30.03.2015 / 04.06.2019

Zápach z psí tlamy

  • Proč psovi zapáchá z tlamy a jak tomu zamezit
80%
Náhled

S našimi čtyřnohými mazlíčky žijeme ve velmi těsném kontaktu. Běžně s nimi sdílíme náš příbytek a mnoho času trávíme v jejich bezprostřední blízkosti. S některými z nás spí psi dokonce i v posteli. Proto nám většinou neunikne, když je s nimi něco v nepořádku. Okamžitě zaregistrujeme, objeví-li se nepříjemný zápach z psí tlamy. Mírný zápach často přehlížíme a nevěnujeme mu bohužel větší pozornost. Někdy je však intenzita zápachu natolik silná, že není v podstatě možné ho nadále ignorovat, aniž bychom se začali vyhýbat vlastnímu psovi, což je pochopitelně dosti absurdní představa. Jsme tedy nuceni hledat řešení tohoto palčivého problému.

Proč psům zapáchá z tlamy?

Zápach z psí tlamy vnímáme negativně především z ryze estetického hlediska. Zpravidla si dost dobře neuvědomujeme, že může jít ve skutečnosti o pomyslnou špičku ledovce a pouze jeden z indikátorů zdravotního problému u psa. Abychom zvolili vhodný způsob, jak se se zjevnými potížemi v podobě zápachu vypořádat, je třeba nejprve přesně identifikovat a následně odstranit jejich pravou příčinu. A důvodů, proč psovi zapáchá z tlamy, může být celá řada. O co se jedná nejčastěji?

Ve většině případů jsou na vině bakterie, které způsobují vznik zubního kamene, jemuž předchází přítomnost zubního plaku na povrchu zubů v blízkosti dásní. Ten se vytváří v důsledku usazování zbytků konzumované potravy. Problémy se zubním kamenem trápí obrovské množství psů a řada plemen je jimi postižena více než ostatní. Jedná se hlavně o miniaturní společenská plemena typu yorkšírského teriéra či čivavy.

Další, méně obvyklou příčinou silného zápachu z psí tlamy mohou být poruchy trávení různého typu a rozdílného stupně závažnosti. Občas jsou zdrojem zápachu z tlamy zejména související průvodní jevy trávicích obtíží, mezi něž patří i požírání výkalů. To pochopitelně potíže s nadmíru nepříjemným dechem psa jenom mnohonásobně umocňuje. Zápach z tlamy někdy signalizuje onemocnění jícnu, žaludku, jater, slinivky břišní nebo i jiného tělesného orgánu.

Zápach z psí tlamy

Včasná prevence vzniku zubního kamene

Každý chovatel by si měl upřímně sáhnout do svědomí a přiznat si bez obalu, jak často a nakolik kvalitně vynakládá úsilí pečovat o chrup svého psa. Jestliže se u našeho psa zápach z tlamy zatím nevyskytuje, je to velké plus, ale neměli bychom přesto usínat na vavřínech. Zvláště pokud máme doma mladého psa, nemusí momentálně vykazovat žádné potíže tohoto typu, což ovšem neznamená, že se dřív či později tak jako tak neobjeví.

Nejlepším řešením, abychom zápach z psí tlamy způsobený problémy se zubním kamenem nemuseli v budoucnu vůbec řešit, je důkladná prevence. Tu představuje pravidelné čištění zubů psa pomocí speciálních přípravků, které jsou běžně k dostání buď v obchodech s potřebami pro zvířata nebo u veterinárního lékaře. Těchto produktů je v současnosti dostupná celá řada a nejlepšího efektu docílíme kombinací více nabízených možností.

Klasickou metodou čištění zubů pomocí měkkého kartáčku a enzymatické zubní pasty pro psy se mnohdy neodstraní veškerý zubní plak. Poměrně velkou účinnost mají žvýkací plátky s obsahem speciálních enzymů, zubní gel, jenž se opatrně nanáší na nejvíce ohrožená místa na zubech, či ústní voda pro psy, která se přilévá do psí misky s pitnou vodou. Podávání porézního granulovaného krmiva či pamlsků na čištění zubů patří spíše mezi doplňková opatření pro co nejvyšší ochranu zubů.

Zubní kámen

Kdy je třeba se obrátit na veterinárního lékaře?

Pokud u psa přetrvává zápach z tlamy, jedná se o jasný symptom již rozvinutého problému. V takovém případě je vhodná konzultace s veterinárním lékařem. Nejprve můžeme sami provést zevrubnou kontrolu ústní dutiny a zintenzivnit čištění psího chrupu. Avšak pouze odborník dokáže náležitě posoudit, nakolik jsou potíže v ústní dutině psa závažné a zároveň vyloučit či diagnostikovat zdravotní problémy jiného charakteru.

Jestliže prevence nepředstavuje vzhledem k celkovému rozsahu problému nadále uspokojivé řešení, navrhne veterinární lékař účinnou terapii. U rozvinutého zubního kamene a pokročilé parodontózy dásní to obvykle znamená kompletní ultrazvukové ošetření zubů, které se provádí pod narkózou. Někdy je nutné rovněž odstranit příliš poškozené zuby a zaléčit zánět v ústní dutině nasazením antibiotické léčby. Aby nemusel pes podstupovat takový zákrok opakovaně, je třeba posléze přistoupit k intenzivním preventivním opatřením ohledně péče o chrup s větší svědomitostí.

Zápach z psí tlamy je dozajista nepříjemnou záležitostí a je pro nás nanejvýš obtěžujícím jevem. Samotnému psovi však činí podstatnější problémy, které nelichotivý odér provází. Poškozené zuby a dásně dokáží psovi způsobit ukrutnou bolest a trápení, jež se přímo odrazí na jeho celkovém zdravotním stavu. Chrup je pro psa tím nejcennějším nástrojem, používaným nejen během příjmu potravy, ale i k úchopu jakýchkoliv předmětů. Zasluhuje si proto naši nejvyšší možnou péči.

přečteno: 36 684x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...