topovat ověřit

Čištění psích uší

  • zúžený zvukovod, ušní maz, zatlačení nečistot, čištění uší,
80%
Náhled

Vyčistit psovi uši může leckomu připadat jako poměrně triviální záležitost. Navíc, v ideálním případě, kdy je psí ucho zdravé a nepůsobí na něj žádné rušivé vnější vlivy, není třeba ho čistit vůbec, neboť ve zdravém psím uchu dochází k přirozenému samočistícímu procesu. I zde tedy platí staré známé pravidlo, že méně znamená více. Pokud však pes nezvykle třese hlavou a snaží se otírat si uši tlapkami, může se jednat o signál, že něco není v pořádku. Samozřejmostí by mělo být preventivní vizuální ohledání uší alespoň jednou do týdne, a to i při absenci varovných příznaků ze strany psa.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXTNěkterá psí plemena mají totiž zúžený zvukovod a samočistící funkce může být omezena. Stejná situace nastává při nadměrném ochlupení ucha. Problém indikuje též přílišná produkce ušního mazu. Tehdy je třeba přistoupit k čistění psích uší. Je nutné rovněž jako prevence či doplněk léčby již probíhajícího zánětu zvukovodu. V neposlední řadě by mělo být běžnou praxí, pokud psovi dopřejeme pohyb ve vodě, která narušuje přirozené prostředí v uchu psa a je častým spouštěčem ušních zánětů.

Je třeba předem zdůraznit, že při nesprávném postupu během čištění můžeme svému psovi v konečném důsledku mnohdy více uškodit než prospět, a nepomůže nám ani sebekvalitnější speciální přípravek. Je proto vhodné dodržovat několik základních pravidel, která zaručí maximální efekt čištění, eliminují nežádoucí rizika i případný stres našeho psa a v neposlední řadě nás chovatelů v průběhu celé procedury.

  1. Jestliže byl čistící přípravek dlouhodobě uchováván v chladu, připravíme si jej s dostatečným předstihem, aby měl v průběhu čištění na dotek příjemnou pokojovou teplotu a jeho aplikace tak nebyla psovi zbytečně nepříjemná. Nachystáme si také kus gázy, papírové kapesníčky či vatové tampony na následné vytření psích uší. Nikdy nepoužíváme vatové tyčinky, které ostatně nedoporučují ani lékaři ORL pro patřičnou hygienu lidských uší. Jak u lidí, tak i u psů hrozí při jejich aplikaci nežádoucí zatlačení nečistot dále do zvukovodu.
  2. Čištění uší našeho psa provádíme v místnosti s dobře omyvatelným povrchem, případně venku na zahradě. Pes může sedět na zemi nebo ho umístíme na stabilní, nepříliš vysokou pracovní plochu, přístupnou pohodlně ze všech stran. Zcela nejlepší variantou je, pokud nám s čištěním může pomoci druhá osoba, která jemně a zároveň pevně přidržuje hlavu zvířete. Jednou rukou směřuje čumák psa směrem dolů a druhou stabilizuje zadní stranu jeho hlavy.
  3. Nejprve krátce masírujeme psovi okolí uší, což na něj má zpravidla velmi uklidňující efekt. Čistící přípravek vpravíme do ucha psa vzápětí velmi snadno. Zatímco jednou rukou držíme ušní boltec, druhou aplikujeme přípravek, a to v takovém množství, aby z ucha téměř přetékal. Nikdy se přitom přímo nedotýkáme koncem aplikátoru kůže. Poté pokračujeme s masáží bezprostředního okolí uší i samotného zvukovodu, přípravek by měl v uchu až čvachtat. Během čištění na psa laskavě promlouváme a pokud začne být i přesto neklidný, uděláme mezi čištěním jednotlivých uší dostatečně dlouhou pauzu.
  4. Po aplikaci přípravku necháme chvíli psa, aby se dle libosti oklepal a odstranil si tímto triviálním způsobem z uší nadbytečné množství roztoku i vyplavené nečistoty. Můžeme psovi držet okolo hlavy opatrně ručník, aby se roztok s nečistotami nerozprskl po celé místnosti. Posléze psovi opatrně vysušíme vnitřek uší kouskem gázy či vatovým tamponem. Znečištění gázy či vatového tamponu je indikátorem, jak často následně s čištěním uší pokračovat. Jestliže je znečištění značné, opakujeme celou čistící proceduru hned následující den. Takto pokračujeme, dokud není znečištění zcela minimální. Při nižší míře znečištění postačí opakovat čištění nejprve ob den a při téměř úplné eliminaci znečištění zpravidla jednou týdně.
  5. Po úspěšném završení čištění uší nezapomeneme psa odměnit jeho oblíbeným pamlskem, pokud se choval ukázněně. Kromě odměny za dosavadní trpělivost to pro něj bude pozitivní motivace i na příští čistící proceduru.

Ačkoliv je na trhu dostupné velké množství roztoků na čištění psích uší, je určitě dobré poradit se ohledně volby nejvhodnějšího přípravku s veterinárním lékařem. Ten může doporučit čistící přípravek přímo na míru našeho psa. Na veterinární klinice nám navíc ochotně poradí, jak přesně postupovat a jak často našemu psovi uši čistit, máme-li i nadále obavy, že bychom čištění neprovedli korektně a ve správných časových intervalech.

přečteno: 10 714x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...