topovat ověřit
12.06.2014 / 15.08.2014

Psí paraziti – část druhá

  • Vnitřní paraziti, škrkavky, tasemnice, měcholup psí, odčervení psů
100%
Náhled

V minulém díle jsme se věnovali vnějším psím parazitům,  tedy  takovým, jež přebývají hlavně v srsti a  na  kůži  psa,  kde  mu  mohou  způsobovat  nejrůznější  problémy.  Dnes  se  na  tuto  obtíž  zaměříme z odvrácené,  respektive  opačné  strany.  Naším  tématem  budou  psí parazité vnitřní.  Ty,  jež  se vyskytují přímo v těle a organismu konkrétního živočicha.

V tomto směru lze parazity rozdělovat na dvě skupiny, které se objevují nejčastěji.

  • Červy oblé – škrkavky
  • Červy ploché – tasemnice

Pojďme se nyní zaměřit na oba druhy. Nakonec uvedeme i zmínku o tom, jak se těmto onemocněním vyhýbat.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXT

Škrkavky

Jejich hlavní domovinou je především tenké střevo, kde roznášejí nejenom infekci, ale přijímají velké množství živin z potravy psa, což se projevuje na jeho zdraví. Jde o červy, které dosahují délky 7cm až  15cm.  Dospělý  jedinec  takového  parazita  produkuje  další  vajíčka,  která  vychází  prostřednictvím exkrementů a mohou způsobovat nákazu ostatních živočichů, ale i lidí, pakliže není dbáno na důležité hygienické návyky.

Kromě střev mohou škrkavky napadat i jiné psí orgány. Jsou to například plíce, ale také nenarozená štěňata, mléčné žlázy a tkáně. Velmi nebezpečné může být ucpávání střev.

Onemocnění  škrkavkami  se  na  psovi  projevuje  hlavně  jeho  nízkou  váhou,  pozvolnějším  růstem, častým dávením a kašláním nebo matnou a nekvalitní srstí. Při nákaze člověka jsou napadány orgány, jako  ledviny, oči, plíce, játra  a  další.  Při  podcenění  psího  parazita  může  jít  o  onemocnění  člověka s příznaky projevujícími se až několik let.

Tasemnice

Nejznámějším zástupcem plochých červů je tasemnice, která se do těla psa může dostat především pozřením malých vajíček či bakterií nebo spolknutím obyčejné blechy.

Vývoj tasemnice je pak poměrně rychlý. Její dlouhé a ploché tělo přijímá spoustu živin z těla zvířete a způsobuje mu tak střevní problémy a úbytek váhy i přes dostatečný příjem potravy. Pakliže se proti tasemnici  nezasáhne  odčervením  v samotných  začátcích,  může  parazit  negativně  působit  nejenom na střeva, ale i další životně důležité orgány,  v nichž  způsobuje  záněty  a  vážná  onemocnění.  U konečníku psa mohou být viditelné malé bílé červy.

Tasemnice je nebezpečným parazitem i pro člověka, do jehož těla se dostane například v okamžiku, kdy ho jeho psí miláček olízne. Nejčastějšími příznaky je žaludeční a střevní nevolnost.

Měcholup psí

Posledním a méně vyskytovaným psím parazitem je Měcholup psí, který  se může do  těla  živočicha dostat  prostřednictvím  kůže.  Jeho  výskyt  je  spíše  ve  vlhčím  prostředí.  Přenositelný  je  však  i  na člověka, kterému stejně, jako psovi, způsobuje bolestivá zanícení pod kůží.

Měcholup psí sám po několika týdnech odumře, možná je však rychlejší léčba za pomoci vhodných preparátů.

Nepodceňujte důležitá odčervení všech psích plemen

Nakonec  se  dostáváme  k těm  nejzásadnějším  informacím,  které  představuje  prevence.  Pokud nechcete, aby se váš pes nakazil těmito parazity nebo byste s nimi rádi a účinně bojovali, podstupujte se svým psem pravidelná odčervení.

Vzhledem k tomu, že potřebné tablety dokáží zahubit mnoho těchto červů na období jednoho dne, je třeba tento proces absolvovat vícekrát v řádu alespoň čtrnácti dnů, kdy máte jistotu, že v těle psa se již nenachází žádná vajíčka s nežádoucími parazity.

Zde je malý návod k tomu, jak často očkovat psa v odlišném věku.

  • Štěňata – očkování již ve čtrnácti dnech života a poté každých čtrnáct dní do odstavení
  • Dospělý pes – očkovat pravidelně v rozmezí tří až šesti měsíců
  • Fena v březí – očkování provádět zhruba dva dny před prvotním připuštěním, dále v polovině březosti, to je asi 42. den a čtrnáct dnů po porodu, ideálně se štěňaty

 

přečteno: 17 410x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...