topovat ověřit

Psí paraziti – část první

  • Psí paraziti, vnější paraziti - Klíště obecné, Blecha psí, Veš psí, ...
100%
Náhled

Pes vyžaduje péči v mnoha ohledech. Je třeba se mu věnovat nejenom, jako rodinnému mazlíčkovi, ale brát zřetel také na jeho zdraví, respektive ho chránit před řadou nejrůznějších parazitů.

To lze samozřejmě realizovat prostřednictvím pravidelného očkování, vitamíny, ale i vnějšími doplňky, jako jsou pudry, obojky a podobné pomůcky. Tímto způsobem nechráníme pouze psa samotného, ale i sebe. V některých případech totiž mohou psí parazité ovlivňovat život člověka.

Psí parazity rozdělujeme na dvě skupiny, ty vnější a vnitřní. V první části našeho dvoudílného seriálu se budeme věnovat parazitům vnějším.

Vnější psí parazité

Jak již napovídá slovo „vnější“, jde o parazity, kteří se vyskytují mimo tělo psa, tedy na jeho povrchu, potažmo v srsti. Zde lze zmínit hned několik škůdců, jež mohou výrazným způsobem znepříjemňovat psí život nebo ho dokonce ohrožovat.

Klíště obecné

Klíště je pravděpodobně nejčastějším vnějším parazitem, který se objevuje v srsti psa. Je to způsobeno tím, že klíšťata se vyskytují téměř v jakékoliv vysoké trávě, právě tam, kde si povětšinou psi hrají. Jde o škůdce, který může přelézt i na člověka a způsobit mu nemalé zdravotní potíže.

I proto je důležité po každé procházce psa řádně kontrolovat, jinak se mohou klíšťata postarat nejenom o úbytek krve, ale také zamoření těla nejrůznějšími bakteriemi a virovými onemocněními, mezi něž patří i borelióza, kterou je posléze nutné léčit za pomoci odpovídajících antibiotik.

Psi se proti klíšťatům dají očkovat.

Klíště

Blecha psí

Blecha psíBlecha se řadí taktéž mezi velice časté parazity, kteří mohou v některých situacích způsobovat obtíže i lidem. Jde o červenohnědého škůdce, který žije v srsti psa, ale může to být i v jeho pelechu nebo na místech, kam často ulehá. Blecha se rozmnožuje velice rychle, proto je třeba při jejím nálezu podstoupit okamžitou nápravu. Ta se provádí za pomoci speciálních šamponů, vyčesáváním nebo aplikováním vhodných obojků, jež jsou napuštěny preparáty odpuzující blechy.

To, že má pes blechu, zpozorujete velice snadno. Pravidelně se škrábe a může si způsobovat nejrůznější kožní poranění, jež se projevují v podobě vypelichaných míst, která jsou rozdrásána až do krve.

Zablešený pes si může způsobit zranění

Veš psí

Veš psíStejně, jako lidé, i psi mohou mít vši. Ty se vyskytují na srsti, obdobně, jako v lidských vlasech. Spousta malých hnid, svrbění a z něho plynoucí škrábání. Prevencí je určitě pravidelné kontrolování srsti. Odstranění je obdobné, jako u blech.

 

Kloš

Malý nenápadný hmyz, který na první pohled vypadá, jako moucha. Často se nachází v porostech a zamotává se do psích chlupů, kde se s chutí dere přímo k srsti. Tam pak saje krev a způsobuje nepříjemné svrbění. Kloš může sednout i na člověka.

Zákožka psí

Poměrně neblahým parazitem může být zákožka psí, jejíž životní působiště je pod kůží psa, kde si tvoří tunýlky a svoji domovinu. Toto onemocnění je patrné již na první pohled. Psovi postupně vypadává srst, která je čím dál řidší. Postižená místa si samozřejmě pravidelně škrábe, a to do krve. Odpadávají z něj šupinky a trápí ho velké svědění.

Tento stav je třeba řešit urgentně a to především s veterinářem, jež bude psovi aplikovat vhodné preparáty. Důkladnou deratizací by měla projít všechna místa, kde se pes pohyboval a omezen by měl být i tělesný kontakt s ním nebo jen za pomoci ochranných pomůcek.

Trudník psí

Mnohem zákeřnějším parazitem je trudník psí, který se může vyskytovat v průběhu libovolného věku psa, hlavně u štěňat. Velice často se toto onemocnění projevuje nejenom línající srstí a vznikem zašedlých míst, ale také kožními uzlíky, které mohou praskat a po psím těle tak vznikají viditelné strupy.

Ač působí toto onemocnění jakkoliv nevzhledně, jeho odstranění nemusí být tak náročné. Po konzultaci s veterinářem je nutné po delší dobu a v pravidelných intervalech aplikovat speciální šampóny, dokud se trudník psí kompletně nezahubí.

Ostatní kožní parazité

Podobnými nenechavci psí srsti jsou také další škůdci, mezi něž patří Dravčík nebo Strupovka ušní. Určitý typ roztočů, jež způsobuje výrazné svědění v daných částech psího těla, které je samozřejmě doprovázeno pravidelným škrábáním a viditelnými skvrnami na kůži. Nápravu lze řešit opět za pomoci šamponů, pudrů a podobných preparátů.

Šeltie

přečteno: 25 236x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...