topovat ověřit
22.03.2010 / 20.11.2019

7 způsobů, jak efektivně pečovat o psí chrup

  • Péče o psí chrup - 7 tipů
80%
Náhled

Někteří lidé si neuvědomují, že zubní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Po jídle na zubech ulpívá zubní plak, který se postupně kupí, tvrdne a stává se z něho hrubá hnědá látka, zvaná zubní kámen. Když se zubní kámen hromadí, může se dostat pod dásně, kde způsobuje bolestivou infekci a onemocnění dásní. Toto se děje v ústech psů, stejně jako je tomu u lidí. Vy si čistíte zuby každý den, někdy i 3x. Kolikrát váš pes?

1. Nepodceňujte výběr vhodné stravy

Nejprve bychom měli začít pravděpodobně s volbou optimální stravy. Pokud budete psovi předkládat nezdravé jídlo, spoustu pamlsků či dokonce těch lidských sladkostí, máte o pořádný problém velice rychle postaráno. Vhodná volba potravy hraje totiž v psím chrupu velice zásadní roli. Vybírat byste proto měli krmivo, které bude obsahovat velké množství pozitivních a přírodních látek či vitamínů.

Abychom byli v případě zubních problémů opravdu důslední, je třeba poznamenat, že samotnou volbou odlišného plemene je předem dána také kvalita psích zubů. U menších plemen jako jorkšír nebo pudl můžete zaznamenat častější kažení zubů, než u přerostlých a velikých jedinců. O to větší poté musí být péče o zuby těchto malých  psíků.

Cukrovinky nejsou vhodné pro psy

2. Čištění zoubků

Veterináři doporučují, aby majitelé svým pejskům čistily zuby alespoň dvakrát týdně, aby snížili nahromadění zubního kamene na minimum. Takové čištění se provádí pastou a kartáčkem, jak jsme tomu zvyklí i u lidí. Mějte ale na paměti, že pejsci vnímají chutě a vůně mnohonásobně silněji než lidé. Takže mentolová, svěží a pálivá pasta, určena pro lidi, je pro pejsky absolutně nevhodná.

Většina výrobců chovatelských potřeb zásobuje prodejny speciálně konstruovanými kartáčky a pastami, které jsou určeny jen pro psy. Na trhu existují také ochucené pasty, které pejskům chutnají a tak si tuto mnohdy nepříjemnou povinnost zpříjemní třeba chutí jater. Nejvhodnější jsou však enzymatické zubní pasty, které jsou, jak ochucené, tak obsahují enzymy, které nabourávají složení slin a tím rozkládají zubní plak.

Místo kartáčku můžete použít i kousek obvazu nebo jiné tkaniny, namotané na prst. I když látka možná není tak účinná, jak štětinky, má jednu výhodu a to, že ji snese téměř každý pes.

Psa na čištění zubů zvykejte již od štěněcího věku. Více o tom, jak správně čistit psovi zuby se dočtete v načem dalším článku.

Psí kartáček

3. Syrové maso

Mechanické čištění psích zoubků kartáčkem a speciální pastou můžeme doplnit i podáváním syrového masa. Syrové maso má pro pejska spoustu kladů. V první řadě se jedná o velmi kvalitní stravu, která podporuje zdraví a vitalitu psa. Navíc pes žvýkáním svaloviny odstraňuje mechanicky plak ze zubů, čímž zabraňuje tvorbě zubního kamene.

Tohoto efektu ovšem nedocílíte, budete-li psovi podávat mleté maso, které je sice jednodušší na přípravu, avšak psovi od zubního plaku nijak nepomůže.

Syrové maso

4. Kosti

Žvýkání kostí, je další skvělou činností, jak mechanicky zamezit tvorbě zubního kamene. Kosti koupíte v každém řeznictví nebo supermarketu za velmi příznivou cenu. Kosti jsou navíc skvělým zdrojem minerálů, především vápníku a fosforu, posilují žvýkací svaly a udržují psí chrup v čistotě.

Ideální jsou kosti s velkým kloubem. Je ale důležité dodržovat základních pár pravidel.

Psovi podávejte pouze syrové kosti. Jakkoliv tepelně upravované kosti (vařené, pečené, uzené, …) mění molekulární strukturu a jsou proto odolnější vůči žaludečním kyselinám. Hrozí tak velké riziko poranění žaludku, střeva a také vznikají zácpy.

Krmíte-li svého psa převážně granulemi, dávejte si pozor, abyste to s množstvím kostí nepřehnali. Psa, který není na příjem kostí zvyklý se jimi snadno „zabetonuje“. Máte-li pochybnosti, konzultujte toto podávání kostí se svým veterinářem.

Pes s kostí

5. Dentální pamlsky a žvýkačky

Někteří chovatelé nemají ani čas, ani trpělivost na pravidelné čištění psích zoubků. Pokud jste jeden z nich, a není vám lhostejný psí chrup, pak máme pro vás malou radu. Podávejte svému mazlíčkovi dentální žvýkačky.

Žvýkání je přirozené pro každého pejska. Při pojídání tvrdých sucharů a různých psích žvýkaček dochází k rozdrcení této potravy, jejíž úlomky při žvýkání odírají zoubky, přičemž je mechanicky čistí.

Některé dentální pamlsky obsahují bylinky pro osvěžení dechu, nebo látky k vyrovnání baktérií v ústní dutině.

Vždy čtěte složení výrobku a vyhněte se takovým, které obsahují nezdravé látky, jak je to například u pamlsků z buvolí kůže, které jsou často zbytkem zkoželužen, kde je chemicky ošetřují. Tyto nezdravé pamlsky obsahují sulfid sodný, arzén, formaldehyd, … látky, které do psího organismu rozhodně nepatří.

Neexistuje nic lepšího, než čistit zoubky kartáčkem a pastou, ale pokud na to není čas, ujistěte se, že pejsek dostává křupavé suchary pravidelně.

Dentální pamlsky a žvýkačky

6. Žvýkací hračky

Další možností, jak pečovat o psí chrup bez velké námahy, jsou žvýkací hračky. Fungují podobně, jako kosti. Na trhu je jich nepřeberné množství. Vždy si ale pozorně čtěte příbalový leták, abyste včas odhalili případné zdraví škodlivé látky, popřípadě malé kousky, které mohou z hračky odpadávat a tím psovi ublížit.

Hračky na žvýkání se vyrábějíi s různými příchutěmi, jako je pečené kuře, vanilka a překvapivě i čokoláda. Někteří výrobci dokonce doporučují hračku již od štěněcího věku.

Žvýkací psí hračky

7. Doplňky stravy

Další možností, jak „obejít“ čištění zoubků kartáčkem, je podávání různých doplňků stravy, které ústní hygienu u psů alespoň částečně obstarají. Na trhu jsou k dispozici sypké prášky s mořskou řasou kelpou, která působí proti vzniku zubního kamene a nepříjemnému pachu z tlamičky.

Dále jsou mezi pejskaři oblíbené přírodní olejíčky, ty se mažou na zoubky, kde působí proti zánětu a bakteriím, psí dech pak navíc voní po bylinkách. Existují i různé zubní péče, které se buď mažou přímo na zoubky, podobně jako předešlý olejíček, ale i přípravky, jež se aplikují do vody.

Kelpa - mařská řasa

Ústní onemocnění u psů

Chovatelé, kteří zanedbávají péči o psí chrup riskují, že jejich pejsek onemocní některou z ústních nemocí. Nemoci mohou být, jak mírné (onemocnění dásní, které má za následek otok dásní a zánět dásní), tak závažné, jako jsou bakteriální infekce, které se mohou šířit prostřednictvím krevního oběhu a poškozují životně důležité orgány. Zubní hygiena je důležitá pro zdravý a spokojený život vašeho psa.

Zubaři pejsků

V dnešní době jsou zubařské služby běžně dostupné jak u lidí, tak i u pejsků.  Psí zoubky mohou být vrtány, plombovány a v případě nutnosti i vytrženy.

Základní péči o chrup zvládá každý veterinární lékař, ale v případě nějakého problému můžete být odesláni na specializované pracoviště. Nejlepší však je, když se o psí chrup dobře staráme a pejsek tyto služby nemusí vůbec využívat. A pokud se chcete vyhnout čištění zubů ultrazvukem v narkóze, pak byste zubní hygienu u svého psa rozhodně neměli zanedbávat.

Preventivní péče o zoubky vašeho pejska vám může ušetřit peníze. Tyto psí stomatologické výkony totiž mohou být docela nákladné.

A jak jste na tom s péčí o psí zoubky vy? Čistíte pravidelně, podáváte doplňky stravy, žvýkací pamlsky nebo patříte k těm páníčkům, jejichž pejsek na zubní kámen netrpí? Napište nám do komentáře, co vašemu pejskovi nejlépe zabírá.

přečteno: 11 345x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...