topovat ověřit
12.09.2013 / 20.11.2019

8 kroků, které vám usnadní čištění psího chrupu

  • Jak správně čistit psovi zuby
80%
Náhled

Před pořízením svého nového psího miláčka byste měli zvážit i to, že kromě mazlení, krmení a venčení se musíte postarat i o jeho zdraví. Jednou z důležitých částí, které kvalitu zdraví hodně ovlivňuje, je péče o psí chrup.

Aby se Vám nekazili zuby, čistíte si je. Toho však psi bohužel nejsou sami schopni, proto je třeba poskytnout jim v této oblasti pomocnou ruku. K dosažení zdravého a vitálního chrupu existuje samozřejmě několik přínosných cest, o kterých se můžete dočíst ve článku „7 způsobů, jak efektivně pečovat o psí chrup“.

My se ale v tomto článku budeme věnovat především tomu, jak správně postupovat při čištění psích zoubků s pastou a kartáčkem.

I přesto že svého psa krmíte zdravě a dáváte mu různé žvýkací kostičky a hračky na obrušování zubního plaku, tak mechanickému čištění zoubků se stejně nevyhnete. Veterináři radí, že byste tak měli činit alespoň jednou týdně, ideálně však každý den. Jelikož zde platí pravidlo, čím častěji, tím lépe.

Zdravý psí chrup

Jak vzniká plak a zubní kámen

Nejdříve si pojďme vysvětlit, jak vznikají zubní problémy u psů a co je způsobuje.

Tvorba zubního plaku závisí z velké části na množství a skladbě slin, na postavení zoubků a také na velikosti plemene. Z nějakého důvodu jsou ta menší plemena k tvorbě zubního kamene náchylnější než ta velká.

Plak na zubech a dásních je tvořen bakteriemi. Čím je vrstva plaku silnější, tím jsou bakterie agresivnější. Způsobují zánět dásní a proniknou-li pod dáseň, způsobí paradontitidu. Proto bychom měli o psí zoubky pečovat, jelikož v případě, že péči zanedbáme, pejsek trpí bolestmi, zápachem z úst a následnými stresy při návštěvě veterináře.

Jak čistit psovi zuby

Postup, jak zoubky čistit


1) Obrňte se trpělivostí
V první řadě se musíte obrnit trpělivostí a klidem. Někteří pejsci nebudou chtít s vámi spolupracovat. Do ničeho je silou nenuťte. Čištění zoubků zkuste zase později. Pokud nic nepomůže, budete muset navštívit veterináře, který zoubky vyčistí pod narkózou. Většinou to netrvá dlouho. Pejsek odchází spokojený a se svěžím dechem.

2) Nikam nespěchejte
Následující kroky praktikujte pomalu, nikam nespěchejte. Odměňte ho za každý krok, který pejsek zvládne na víc. Pokud některý z kroků nebude chtít absolvovat, dál nepokračujte. Zkoušejte to později, dokud se neposunete dál.

3) Na čištění si vyčleňte čas.
Udělejte si z toho svůj rituál, na který se bude váš pejsek těšit.

4) Pejska zvykejte na doteky
Postupně zvykejte pejska na doteky kolem čenichu, na pysky, na samotný čenich a na zuby. Ideální je, když na tyto, pro psa nepříjemné doteky, zvykáte svého chlupáče již od štěněcího věku. Nepokračujte dál, pokud psovi vaše dotyky stále vadí. Čištění odložte na později.

5) Masírujte mu dásně
Pokud váš pes zvládl bod 4 a doteky toleruje, začněte mu masírovat dásně prsty.

6) Vyberte pro psa nejvhodnější pastu.
V žádném případě psovi nadávejte pastu lidskou! Naše pasty obsahují fluor, což je pro psy toxické. Navíc chutnají mentolově, a to psi nemají rádi. Vyrábí se ale spoustu past, určených pro psy, které mají masovou příchuť. Mohou obsahovat také speciální enzymy, které nabourávají složení slin a tím rozkládají zubní plak.

Při výběru nechte psa, aby pastu ochutnal. Dejte si ji na prst nebo rovnou na kartáček.

7) Vyberte kartáček
Máte-li psa, který je zvyklý na doteky a vybral si svou pastu, můžete vybrat kartáček. Na trhu existuje nepřeberné množství kartáčků. Můžete použít speciální psí, ale také i lidský. Ideální je s hustými štětinkami. Pokud pes nesnese kartáček v tlamě, tak použijte gázu nebo kousek obvazu omotaného kolem prstu. Látka sice není tak účinná, jak štětinky kartáčku, ale za to ji snese téměř každý pes.

8) Přední zuby a řezáky si nechte nakonec
Naneste pastu na kartáček či na prst omotaný látkou a vsuňte jej z boku psovi mezi chrup a tváře a čistěte zuby po stranách. Přední zuby a řezáky si nechte nakonec, jelikož pro  psa je to velice citlivé místo.

Našli jsme pro vás video, kde je krásně čištění zoubků ukázáno:

Po celou dobu čištění zoubků pejska chvalte a vlídně na něj mluvte, nikam nespěchejte a na konci celé procedury ho nezapomeňte náležitě odměnit pamlskem, který má rád.

Kdy musím s čištěním začít?

Nejlepší je zvykat pejska na čištění zoubků již od štěněcího věku.

Štěňátka se rodí bez zoubků, stejně jako lidská miminka. První mléčné zoubky se prořezávají ve dvou a čtyřech týdnech. V této době je ideální, když s čištěním opatrně začnete, aby si štěňátko zvykalo na vaše doteky na tlamičce. Mezi čtvrtým a sedmým měsícem by měly narůst trvalé zoubky.

Škrabka, alias poslední záchrana

Pokud dojde k navýšení povlaku na psích zubech, existuje ještě jedno řešení předtím, než vyrazíte na odstranění zubního kamene k příslušnému zvěrolékaři. Je to speciální škrabka, kterou se jemným a nenásilným způsobem můžete pokusit obrousit vše nepotřebné ze psích zubů. Pakliže však stav úst vašeho psa vyžaduje takovýto zákrok, je mnohem lepší navštívit onoho zvěrolékaře, který vše provede daleko odborněji a pes může být navíc pod uklidňující narkózou.

Nezanedbávejte psí chrup, protože jediným, kdo v tomto případě opravdu trpí, je váš čtyřnohý domácí mazlíček.

přečteno: 7 560x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...