topovat ověřit

Čipování a jiné metody označování psů

  • Jakými způsoby můžeme označit svého psa
100%
Náhled

Označení psa je velmi důležité zejména pro případ jeho ztráty. K nejrozšířenějším způsobům patří v dnešní době čipování, ale můžete zvolit i jiné metody, jak pejska označit.

Čipování

Jedná se o radiofrekvenční označení, při kterém je zvířeti do podkoží na levou stranu krku aplikován čip. Mikročip se vyrábí ze zdravotně nezávadného materiálu a je v něm uložena informace v podobě jedinečného čísla, jež je možné přečíst pouze speciálním zařízením, které je k tomu určeno (čtečka čipů).

Čipování je spolehlivou metodou označení psů a slouží k jasné identifikaci jedince. U chovatelů psů s průkazem původu je většinou standardem, že štěňata, která opouštějí chovatelskou stanici jsou již čipovaná (nebo tetovaná), takže nový páníček se o to nemusí starat. Psa můžete čipovat v každém věku a za tento úkon zaplatíte kolem 500 Kč, záleží na městě, kde bydlíte a jaký čip si vyberete (dražší je mikročip s antimigrační hlavičkou).

Registrace čipu

čip DATAMARSPo čipování byste měli psa zaregistrovat alespoň v Národním registru majitelů zvířat, což je bezplatné v případě, že máte čip DATAMARS s českým národním kódem nebo LifeChip a obdržíte-li u veterinárního lékaře registrační kartu. Importovaní jedinci a ostatní čipy jsou při registraci zpoplatněny částkou 170 Kč. Profil psa je už doživotní. Někdy registraci provádí přímo veterinární lékař, takže se informujte ve vaší ordinaci. Dalším portálem, kde můžete čip registrovat je Centrální evidence zvířat a věcí ČR. Za registraci se platí jednorázový poplatek 240 Kč. K dispozici jsou i další databáze, kde je registrace zdarma pro všechny čipy (např. www.backhome.cz).

Bez mikročipu se váš pes v podstatě neobejde, pokud chcete vyjet za hranice České republiky. Při cestování do členských zemí Evropské unie musí být pes řádně označen mikročipem, který splňuje ISO normy. Výjimku tvoří psi, kteří byli tetovaní před 3. červencem 2011, ti nemusejí být opatřeni čipem, pokud je tetování jasně čitelné.

Tetování

Čipování na uchoTetování psů se provádí zejména ve štěněcím věku najednou u celého vrhu. Číslo se vytetuje na ušní boltec nebo do předkolenní řasy pomocí speciálních kleští či pera. Při aplikaci musíte psa znehybnit a zákrok je bolestivý, ale jen okamžik, takže není nutné znecitlivění. Tetování je nutné také zaregistrovat stejně jako čip (viz odstavec výše).

Hlavním problémem tetování bývá zejména po letech jeho čitelnost a tudíž velmi nesnadná interpretace čísel. Navíc v dnešní době vám již nestačí tetování pokud chcete vycestovat za hranice do zemí Evropské unie (výjimkou jsou psi tetovaní do 4. července 2011).

Známky

Jezevčík se známkouPři každoročním očkování u některých veterinárních lékařů dostanete známku (lyssetku), která potvrzuje provedené očkování proti vzteklině. Barvy a tvary lyssetek se mění ve čtyřletých intervalech.

V některých městech obdržíte další známku po přihlášení psa a zaplacení poplatku. Na této známce se nachází číslo, pod kterým by měl pes být dohledatelný v daném městě.

Jednoduchým způsobem označení psů jsou známky se základními informacemi o majiteli psa na obojku. Nejlepší je nechat si na známku vyrýt telefonní číslo. Není nic jednoduššího, než při nálezu ztraceného psa zavolat na číslo uvedené na známce. V dnešní době existují také chytré známky, které přečtete prostřednictvím QR kódu pomocí mobilního telefonu.

Na obojek můžete pořídit různé kapsičky či krabičky. Oblíbené jsou obojky s vyšitým telefonním číslem a nebo štítky, které se dají na obojek navléknout.

Všechny tyto produkty však může pejsek na svých toulkách ztratit, proto známky používejte spíše jako doplněk k označení mikročipem či tetováním.

přečteno: 6 821x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...