topovat ověřit

Co je to Boo?

  • Boo není plemeno, Boo je populární sestřih
100%
Náhled

Jako Boo bývá někdy mylně označováno plemeno pomeranian, protože lidé si jej dávají do souvislosti se slavným pejskem s roztomilým sestřihem, který se jmenuje Boo. Jak to s tímto „pojmem“ je ve skutečnosti?

Boo: nejroztomilejší pes na světě

Tento přívlastek získal pomeranian jménem Boo, který byl po celém těle ostříhán na krátko a srst na hlavě kolem obličeje byla ponechána delší a zastřižena do pravidelného tvaru. Boo se narodil 16. 3. 2006 a žije se svou paničkou v americkém San Franciscu. Má své internetové stránky a dokonce i stránku na Facebooku, kterou sleduje již více jak 17 miliónů lidí. Pokud vás Boo oslovil, tak si můžete zakoupit jeho plyšového dvojníka, knihu o něm nebo tričko či jiné předměty s potiskem pejska.

Pejsek Boo

Boo: sestřih na krátko

Druhou možností, kdy se dá správně použít označení Boo, je, pokud budete mluvit o speciálním sestřihu pomeraniana. Jak už jeho název napovídá, jedná se o střih podle slavného pejska Boo, se kterým jste se mohli seznámit o odstavec výše.

Srst pomeraniana se skládá ze dvou částí: krycí srsti a podsady. Srst nemá „pomík“ jen na okrasu, tato struktura zajišťuje její skvělé vlastnosti. Krycí vrchní část chrání před vlhkem a podsada zase před zimou, takže neostříhaného pomeraniana nemusíte v zimních měsících oblékat, na zahřátí by mu měla postačit jeho srst. Naopak když je venku teplo, tak srst udržuje pejska v chladu a nepustí mu k tělu horký letní vzduch.

Pomeranian

V okamžiku, kdy svého pomeraniana ostříháte ve stylu Boo, zničíte přirozenou (dvojitou) strukturu srsti, narušíte její termoregulační schopnosti a přiděláte si více starostí s péčí o srst. Pokud budete chtít, aby pejsek s Boo sestřihem vypadal stále jako načechraný plyšák (stejně jako Boo na fotkách), tak péči o srst budete muset věnovat mnoho času. Při kontaktu s vlhkým prostředím srst splihne, což nevypadá právě působivě. Oholená či ostříhaná srst může začít při nedostatečné péči plstnatět, má tendenci se zacuchávat a jednoduše se zašpiní.

Než pejska ostříháte nebo oholíte, tak si uvědomte, že tato změna může jeho srst poškodit již napořád. Obnovení srsti trvá poměrně dlouho a nikdy už nemusí mít výstavní kvalitu jako před sestřihem.

Boo sestřih je módním výstřelkem, který pejskovi nepřináší nic užitečného, pouze jeho páníčci mají radost z toho, že vypadá jako plyšová hračka. Rozhodnutí o sestřihu si patřičně zvažte. Jinou kapitolou je výstavní sestřih pomeraniana, při kterém se jemně zastřihují konce srsti, aby jedinec působil upraveným dojmem.

Na závěr si zapamatujte, že Boo není psí plemeno (pokud o něm chcete v této souvislosti mluvit, máte zřejmě na mysli pomeraniana). Jedná se o jméno slavného pejska a sestřih, který jím byl inspirován, jelikož se stal jeho typickým znakem.

Oholený pomeranian

přečteno: 38 930x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...