topovat ověřit
29.01.2014 / 15.08.2014

Co je to FCI?

  • Co je to FCI? historie, význam, fci v ČR
80%
Náhled

FCI, třípísmenná zkratka francouzského slovního spojení Fédération Cynologique Internationale, jež je mezi českými majiteli psů známo spíše pod označením Mezinárodní kynologická federace. Organizace, která se zabývá kompletní kynologií nejen v České republice, ale také v mnoha dalších oblastech světa, ať už je to Evropa, Spojené státy americké, Austrálie, Asie nebo některé části Afriky. Federace, která má své oficiální sídlo v Belgickém městě Thuin a jejíž historie je poměrně letitá.

Počátky Mezinárodní kynologické federace

Vzhledem k tomu, že na světě existuje přemíra psích plemen, která se vyskytují na odlišných světadílech a na konkrétních místech planety, bylo třeba nastavit jednotná pravidla, řády a regule, jež by daná plemena zoficiálněla a začala jejich evidencí.

To byla pravděpodobně prvopočáteční myšlenka zakladatelů, jež 22. 3. 1911 založili Mezinárodní kynologickou federaci, jež se řídí mottem For Dogs Worldwide, které v překladu znamená „pro psy po celém světě“.

K zakládajícím státům patřila Belgie, Nizozemsko, Německo, Rakousko-Uhersko a Francie. Po znovuobnovení po roce 1921 se součástí federace stávaly další a další státy, jichž je nyní kolem osmdesáti.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_GRAFICKY

Podoba a význam FCI

Jak již bylo naznačeno, Mezinárodní kynologická federace zaštiťuje popis jednotlivých psích plemen žijících po celém světě. Aktuálně jich je zhruba 486 a pozvolným tempem neustále přibývají, protože řada chovatelů se snaží obnovit plemena stará, téměř vymřelá a ostatní šlechtí plemena nová. V FCI navíc není řada dalších států, na jejichž území se vyskytují jiné druhy psů, jež nejsou oficiálně zapsány.

Vzhledem k tomu, že je federace přístupna jazykově rozdílným státům, jsou využívány čtyři jazyky, respektive překlady, v nichž si lze regule, stanovy a standardy FCI přečíst. Je to angličtiny, němčina, španělština a francouzština.

Na základě těchto údajů jsou rozdělována jednotlivá psí plemena, jež přísluší do patřičných skupin, kterých je deset.

  • Plemena ovčácká, pastevecká a honácká

  • Pinčové, knírači a švýcarští salašničtí psi

  • Teriéři

  • Jezevčíci

  • Špicové a psi původního typu

  • Honiči a barváři

  • Ohaři

  • Slídiči, retrívři a psi vodní

  • Společenská plemena

  • Chrti

FCI v České republice

Mezinárodní kynologická federace funguje tak, že každý členský stát této organizace má na starosti určitá plemena, pro něž tvoří ony závazné standardy. Také Česká republika je nedílnou součástí FCI a stará se o tuzemskou kynologii prostřednictvím své vlastní organizace.

Od roku 1992 existuje Českomoravská kynologická unie, jež je označována zkratkou ČMKU. Organizace sídlí v Praze a do určité míry navazuje na předešlé a dnes již zaniklé spolky zaměřující se na určitá plemena psů, mezi něž patřili hlavně ty lovečtí, společenští a pracovní. Pod ČMKU spadá i Český kynologický svaz, jenž je garantem sportovní kynologie.

Předchůdcem Českomoravské kynologické unie byla Československá kynologická unie označovaná ČSKU, jež vznikla v roce 1929 a již v roce 1934 se účastnila mezinárodního zasedání FCI. Vznik ČMKU proběhl především na popud rozdělení Československa.

Plemena příslušící České republice

Mezinárodní kynologická federace uznala České republice dvě plemena psů, jimiž je český teriér a český fousek. Jak lze z obou zmiňovaných správně tušit, jde o psy, jež byli původně šlechtěni k loveckým účelům, i když se jejich účel mohl v dnešní době trochu pozměnit a řadí se spíše mezi plemena společenská. Ono lovecké zaměření české kynologie pochází již z dob kolem roku 1848, kdy vznikl Spolek myslivců, jež byl o několik let poté následován Ústředním spolkem pro ochranu honby a chovu loveckých psů nebo Zemským spolkem chovatelů ušlechtilých psů. Ostatně o využívání psů k lovu svědčí i některé dochované obrazy z dob Karla IV.

První zmiňovaný, tedy český teriér byl uznán a zařazen do třetí skupiny FCI v roce 1963. Jde o psa menšího vzrůstu, který dosahuje maximální hmotnosti 10kg a výšky v kohoutku kolem 30cm. K jeho vyšlechtění došlo kolem roku 1948 a to spojením Skotského a Sealyhamského teriéra. Typickým vzhledovým prvkem teriéra jsou dlouhé fousy a obočí, jež se vyjímají na táhlejší hlavě.

Druhým uznaným plemenem byl český fousek, který byl přijat FCI v roce 1963 a spadá do sedmé skupiny, jíž tvoří ohaři. Jde o oficiálně české národní lovecké plemeno, jehož úplné prvopočátky pochází už z roku 1348. Lze ho v podstatě označit za nejstarší plemeno ohaře na celém území Evropy. Pes většího vzrůstu, který dosahuje velikosti v kohoutku kolem 60cm a hmotnosti až 34kg.

přečteno: 12 897x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...