topovat ověřit
10.03.2016 / 10.06.2019

Jak se chránit proti klíšťatům a blechám: výběr antiparazitik pro psy

  • Rady, jak ochránit svého psa proti vnějším parazitům
80%
Náhled

Pokud se chcete vyhnout nepříjemným vnějším parazitům (ektoparazitům), tak byste měli svému psovi pořídit účinnou ochranu. Na trhu je mnoho výrobků, ze kterých můžete vybírat, jaký je ale pro vašeho psa ten nejlepší?

Při výběru se řídíme několika základními pravidly. Jako první byste měli přihlížet k tomu, zda váš pes sdílí domácnost s kočkou, jelikož některé přípravky mohou být pro kočky toxické. Dále je nutné zohlednit věk psa, a to zejména pokud se jedná o štěně. Některé přípravky nejsou pro štěňata vůbec vhodné, proto čtěte pečlivě příbalový leták a v případě nejistoty se obraťte na veterinárního lékaře. U pipet či tablet vás bude navíc zajímat hmotnost psa a u obojků zase obvod krku.

Pokud jste se setkali s alergickou reakcí u nějakého přípravku, tak se mu vyhněte a poraďte se s veterinárním lékařem, jak dále postupovat. Jestliže váš pejsek špatně snáší antiparazitika a chcete, aby byl chráněn, tak můžete vyzkoušet přírodní přípravky.

Obojky

Antiparazitní obojky se vyznačují dlouhou životností, psa chrání 4 až 8 měsíců, tedy po celou sezónu. Pes se s obojkem může koupat, ale musí ho mít neustále nasazen, což může některým jedincům vadit. Obojek nesmí být moc utažen, aby psa neškrtil, ale zároveň ani povolen, aby nedošlo k jeho samovolné ztrátě. Obojky vycházejí výhodně i cenově, když přihlédneme k tomu, jak dlouho psa ochrání.

 

Obojek ScaliborObojek Scalibor je naprosto nevhodný pro kočky, a to i v případě, že pes pouze s kočkou sdílí domácnost. Můžete jej používat pro štěňata od 7 týdnů a pro březí a kojící feny. Doba jeho účinnosti je 5 až 6 měsíců a prodává se ve dvou velikostech.

 

Obojek KiltixObojek Kiltix účinkuje až 7 měsíců a je vhodný pro štěňata od 3 měsíců věku. Na výběr máte ze tří velikostí a hodí se pro všechna plemena psů.

 

Obojek ForestoObojek Foresto je vhodný pro psy i kočky. Doba jeho účinnosti je 7 až 8 měsíců. Obojek nepoužívejte u koťat do věku 10 týdnů a u štěňat do věku 7 týdnů. Zvířata nosící tento obojek by neměla spát v posteli se svým majitelem a zvláště ne s dětmi.

K dostání jsou dále obojky Bolfo, Beaphar, Trixie a další.

Pipety

Spot-ony se aplikují na horní část krku ke kůži, kam si pes nedosáhne. V porovnání s obojky mají krátkou dobu účinnosti, a to průměrně jeden měsíc. Pokud chcete, aby byl Váš pes chráněn nepřetržitě, tak musíte aplikovat pravidelně, což se vzhledem k ceně pipet celkem prodraží. Alespoň dva dny před a po aplikaci nesmí pes zmoknout nebo být vykoupán, aby byla zachována účinnost přípravku.

Pipety Spot-on AdvantixSpot-on Advantix se vyrábí ve čtyřech provedeních podle hmotnosti psa. Je vhodný pro březí, kojící feny a štěňata od sedmi týdnů věku a hmotnosti alespoň 1,5 kilogramu. Nehodí se pro kočky.

 

Pipety FrontlinePipety Frontline se hodí pro psy od 8 týdnů a hmotnosti nejméně 2 kilogramy. Přípravek je určen pro psy, proto jej nepoužívejte u koček.

 

 

Další možné pipety jsou Fypryst, Exspot a další.

Sprej FrontlineSpreje a šampony


Tyto přípravky se většinou používají při akutních případech (např. zablešení), výhodou sprejů je, že je můžete použít i na prostředí, ve kterém se pes nachází. Na trhu je k dostání např. sprej Frontline, který je možné použít pro štěňata od věku dvou dnů. Pouze na prostředí je vhodný přípravek Bio Kill. Další spreje jsou Bolfo či Arpalit Neo.

Tablety BravectoTablety

Novinkou a celkem elegantním způsobem ochrany psa proti blechám a klíšťatům jsou tablety. Vyznačují se jednoduchou aplikací, jelikož jsou ochuceny, takže psi je s radostí přijímají. Doba působení je např. u tablet Bravecto až 12 týdnů.

Repelentní oblečky pro psyOblečky

Na procházky do přírody můžete vyzkoušet oblečky, které mají repelentní účinek. Oblečky od firmy Samohýl jsou nevhodné pro kočky, ale lze je použít pro štěňata od 8 týdnů věku.

Přírodní antiparazitikaPřírodní antiparazitika

V boji proti vnějším parazitům můžete sáhnout i po přírodních produktech. Jedná se zejména o bylinné esence s čajovníkem či levandulí. Repelentně působí také kokosový olej.

 

U veškerých produktů čtěte pečlivě příbalové informace a v případě nejasností se poraďte s veterinárním lékařem.

 

přečteno: 6 416x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...