topovat ověřit
04.01.2016 / 04.01.2016

Pes v zimě

  • Praktické rady, jak se postarat o pejska v zimě
80%
Náhled

Zima pomalu klepe na dveře a my jí budeme muset otevřít. Je na ni připraven i náš pes?

Aby pes přečkal zimní období ve zdraví, je třeba pro něho udělat několik věcí. A ty jsou odlišné podle plemene. Je jasné, že dlouhosrstá plemena, jakými jsou například malamut, husky, samojed, kolie, bernský salašnický pes, bernardýn a další, nebudou vyžadovat teplé místo v bytě, ale bude jim stačit vyteplená bouda venku na zahradě. Dokonce takto můžeme ubytovat i plemena krátkosrstá, ovšem za předpokladu, že jsou na pobyt venku zvyklá a jejich srst na zimu podrůstá hustou podsadou, která je chrání před chladem.
 
 
Pes v zimě

Zateplená bouda.

Vybíráme-li pro psa boudu, volíme raději tu, která má dvě místnosti – předsíň a ložnici a je zateplená. Tedy vyrobená ze tří vrstev tak, že uvnitř mezi dvěmi vrstvami dřeva je pro tepelnou izolaci vložen polystyrén. Zvýšený práh je výhodou a clona proti chladu na vstupu také. Jako podestýlku do boudy můžeme použít dřevitou sušenou vlnu, která je bezprašná a odvádí vlhkost. Anebo slámu. Taky neuděláme chybu. Vstup do boudy bychom měli orientovat na jih, přeci jen tam bude tepleji, jelikož svítící slunce bude boudu prohřívat lépe, než kdyby byla orientovaná na sever. Velikost boudy vybereme takovou, aby se v ní pes mohl pohodlně stočit do klubíčka. Obrovitá bouda pro malého psa určitě nebude tou nejlepší variantou, protože pes si v ní nenadýchá teplo. Hadry a deky pro podestýlku také nejsou nejvhodnější, pokud je pes nezlikviduje a neroztahá po zahradě, tak hadry drží v sobě vlhkost a psovi to neposlouží ku prospěchu. A pamatujme, že staří psi, štěňata a i jakkoli nemocní psi na mráz nepatří! Tito špatně zvládají zimu.

Strava v zimě

Vzhledem k zimnímu období bychom měli upravit i stravu pro psa, který může příměřeně zvětšit svoji hmotnost. Psům s venkovním ustájením můžeme granule zalévat teplým nesoleným vývarem z kostí nebo vepřových nožiček a krmnou dávku raději rozdělíme do dvou až tří denních porcí. Teplý vývar psa v zimě zahřeje.
Určitě nesmíme zapomínat na vodu.Ta velmi ráda v zimě v misce zamrzává. V nabídkách zverimexů bývají nezamrzající misky, ale nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Levnější variantou se jeví nalévat vodu teplejší, nikoliv horkou a tu během dne několikrát kontrolovat, aby byla v kapalném, tedy poživatelném stavu.
Uhodí-li opravdu silné mrazy, řekněme mínus 25 stupňů Celsia, pro psa bude určitě vhodnější nabídnout mu možnost pobýt v noci v domě. Ale pozor na teplotní šok, který psi, je-li rozdíl teplot větší jak 15 stupňů Celsiových, špatně termoregulačně snášejí. Navíc takový šok přivodí zdravotní komplikace. Proto jim bude stačit jako úkryt před třeskutým mrazem, jsou-li zvyklí na pobyt venku,
i prostory garáže nebo sklepu.

Pes, řečený gaučák

Na zimu musíme připravit i psa, jehož největší vášní je povalování se v teple lidského obydlí. Kvůli trvalému pobytu v teplém prostředí mu srst nepodroste na zimu podsadou. Zkrátka zchoulostiví. Takto zchoulostivělého psa nebudeme v mrazivém počasí vystavovat delšímu pobytu na procházce, klidně stačí půlhodina a raději několikrát denně. Vhodné pro něho není stání na jednom místě bez
pohybu, například, odloží-li ho páníček před obchodem a sám jde nakupovat. Takto může pes prochladnout! Někteří majitelé volí jako ochranu před chladem slušivý obleček, kterých je na trhu opravdu na výběr hodně variant. Obleček vybíráme takový, aby psa zbytečně nezahříval. Jak je známo, pes se ochlazuje vyplazením jazyka. Udělá-li to v sychravém zimním období, hrozí mu laryngitida a jiné záněty. Obleček je určitě vhodný i pro starší psy.

Pes na procházce

I psi milují sníh. Dlouhosrstá plemena budou snášet delší procházku rozhodně lépe než psi gaučoví. Nikdy ale nezapomeňme po návratu z procházky psa do sucha vysušit. A chodí-li pes po solí ošetřeném chodníku či silnici, před každou procházkou namažte psovi tlapky vazelínou. A po příchodu tlapky opláchněte vlažnou! (ne teplou) vodou a opět do tlapek vetřete vazelínu.
Nenechávejme psa lízat sníh či ho žrát. Je studený a může kromě zbytečného ochlazování způsobit vážné záněty celého trávicího ústrojí.
 
Pes na procházce v zimě
 
 

přečteno: 11 008x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...