topovat ověřit
30.10.2015 / 09.11.2015

Rozhovor se Simonou Smith - odbornicí na odhalení množíren

  • Simona Smith odpovídá na otázky, týkající se nechvalně známých množíren
80%
Náhled

SIMONA SMITH - autorka knihy TOVÁRNA NA ŠTĚŇATA, aneb ŠMEJDI v psím světě, která osvětluje problematiku množíren, množitelů a obchodu se psy. Několik let se věnuje pomoci lidem při výběru štěňátka, spolupracuje s nejlepšími veterinárními lékaři a bojuje proti nelegálnímu obchodování se štěňaty, v němž je České republika jedničkou.

Tato kniha a veškeré úsilí věnované boji proti množírnám, šíření povědomí mezi lidmi a apelování na změnu zákona je hlavním cílem nejen mým, ale také všech, se kterými spolupracuji, ať jsou to veterináři, organizace bojující proti množírnám a široká veřejnost, která se k nám přidává. Vzhledem k tomu, že dosud nebyly publikovány žádné informační materiály o této problematice a ví se o ní opravdu málo, má kniha je soupisem všeho, co tento obchod se psy obnáší.  Je určena každému, kdo je milovníkem zvířat a je dobrým člověkem, protože ti jsou nejčastějším terčem těchto podvodníků. Ve chvíli, kdy nebude poptávka ze strany kupců, množitelé nebudou vytvářet nabídku... A tento problém se díky společnému úsilí podaří přinejmenším zmírnit, ne-li zcela minimalizovat.

"Sama jsem se jako neznalý kupec napálila, když jsem v počátcích své praxe koupila štěňátko čivavy od chovatele, o kterém jsem nic nevěděla, neviděla jsem rodiče ani sourozence štěňátka, nicméně chovatel byl tak laskav a štěňátko mi nabídl přivézt blíže domovu. Třáslo se zimou, bylo maličké s nafouknutým bříškem a v očích mělo zákal. Po několika dnech záhy zemřelo na dědičnou vadu... Mimo jiné mu bylo pouze pár týdnů, nikoliv dva měsíce, jak mi tvrdil chovatel. Ještě mělo sací reflex. Nicméně já jako amatér jsem nechápala, co se vlastně stalo. Dalším pejskem, kterého jsem urychleně vybrala z druhého konce republiky, byl paradoxně bráška této holčičky, také čivava. Nicméně to jsem zjistila až později... Inzerát byl velmi mile napsaný, fotky štěňátek byly krásné a přímo lákaly ke koupi. Nebylo nic dalšího, co by mne zajímalo, jen jsem rychle chtěla zalepit bolest a smutek. Jak se však záhy zjistilo, obě štěňátka pocházela od stejného množitele a ze stejného vrhu. Očkovací průkaz byl falešný, štěňátka nikdy nebyla veterinárně zkontrolována, nebyla naočkována ani odčervena a trpěla stejnou dědičnou poruchou. Veterinární lékař, který měl štěňátka naočkovat a zkontrolovat neexistoval a množitele se nikdy nepodařilo dohledat. I toto štěňátko čivavy zanedlouho zemřelo... Tato otřesná zkušenost mne dovedla k pátrání po tom, jak může být prodáno štěně, které zjevně není zdravé a jakým způsobem tento nelidský byznys funguje. Denně se věnuji lidem, kteří chtějí poradit s výběrem pejska a za asistence veterinárního lékaře hledáme toho správného, a především zdravého nového člena rodiny... Takového, který bude dělat lidem pouze radost, aby bylo co nejméně případů, které vyžadují právní poradenství v případě lidí podvedených množitelem."

Co nebo kdo je množitel?

množitel je člověk, který profituje z prodeje štěňat; ne zcela legální cestou (zákon je velmi nekonkrétní a nespecifický). Ve valné většině za prodaná štěňata neodvádí daně a taktéž za ně neručí, ba co víc - snaží se být maximálně anonymní, jelikož povětšinou prodává štěňata ve velmi špatném výživovém stavu, brzy odstavená od matky a s mnoha genetickými vadami. Není výjimkou, že takovéto štěně novému majiteli často zemře, nebo náklady za jeho veterinární léčku sahají do deseti tisíců korun. Feny, které tato štěňata rodí, jsou zavřeny v malých klecích, kde tráví celý svůj život, jsou krmeny hormony, aby mohly mít více vrhů štěňat ročně, trpí nedostatkem jídla, vody, nemají žádný kontakt s člověkem a jsou ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu. Není výjimkou, že se mezi sebou páří feny i psi ze stejného vrhu, čímž vznikají vážné genetické poruchy u prodávaných štěňat. Pro množitele je důležitá pouze kvantita a co největší počet prodaných štěňat za měsíc, nehledí na jejich (ne)kvalitu a špatný zdravotní stav. Jeho zisky se pohybují kolem sta tisíc korun měsíčně, někdy i mnohem výše. Množitel často mění svá telefonní čísla a emailové adresy, není výjimkou, že často štěně prodává mimo místo bydliště, nebo si místo bydliště vytvoří falešné, aby si zachoval anonymitu ve chvíli, kdy se jej snaží dostihnout poškozený kupec.

Čivava - Oblíbené plemeno pro množiteleKterá plemena jsou pro množitele oblíbená a proč?

především tzv. "módní plemena", tedy ta, která se objevila například v reklamě, ve filmu, nebo jsou jinak mediálně známá a mezi lidmi způsobí obrovský rozruch a touhu po tom takového pejska vlastnit. Jistě si všichni pamatujeme reklamu na Vodafone se "sobí" čivavou, která způsobila vánoční mánii a nezkrotnou touhu po čivavách, nebo film 101 Dalmatinů a "nutnost" tohoto flíčkatého pejska okamžitě mít. Zmíněné čivavy se mimo jiné ve velkém množí dodnes, protože jsou stále velmi poptávaným a žádaným plemenem. Velmi oblíbená plemena jsou také ta, která vlastní velký počet lidí a pro svou povahu, přátelskost a "nenáročnost" jsou v pamětích lidí neustále, jako například jorkšírský teriér, retrívři, čivavy a další. Dále jsou v kurzu tzv. "nové rasy" = jedná se pouze o marketingový trik na neznalé kupce, protože nová rasa psa nevznikne přes noc, stejně tak MINI rasa psa a jiné módní vychytávky, které člověka na první pohled osloví. Obecně jsou velmi oblíbené malé rasy psů, protože jsou přenosné, vejdou se i do malého bytu a naoko nevyžadují přílišnou péči.

Taktiky množitelů?

především prodej štěňat brzy odstavených od matky, která jsou zpravidla prodávána mnohem dříve, než v zákonem stanovených cca 8 týdnech, aby dokreslila svůj "malý" vzrůst. Množitel prodává štěňata nemocná a často i se spoustou genetických vad, povětšinou se snaží volit místo předání štěněte na neutrálním místě, které o něm téměř nic neprozrazuje, jako je například obchodní centrum, odlehlé parkoviště či chodba domu, ve kterém skutečně nebydlí. Časté jsou předávky štěněte i na půli cesty či u čerpacích stanic, avšak jejich taktiky se neustále mění. Vzhledem k tomu, že prodej štěněte závisí na dovednostech množitele, je obvykle velmi milý, vstřícný, rád se nabídne, že štěně kamkoliv přiveze a na každou otázku má předem připravenou odpověď, aby zahladil jakoukoliv nejistotu kupce. Narazíme na něho povětšinou díky krásně psanému inzerátu se spoustou nádherných fotek štěňátek, někdy i rodičů a popisku, který nám dá pocit důvěry v to, že štěňátko pochází ze skvělého prostředí a bylo vychováváno s láskou.

Jak moc je trh (inzerce) v ČR, potažmo i v zahraničí "zavirovaný" těmito množiteli?

na většinu množitelů v ČR připadá zhruba mezi 2 - 10 inzeráty na jednom inzertním serveru, tedy mezi 2 - 10 různými SIM kartami, které využívá, či různými emailovými schránkami, aby dokreslil pocit velkého výběru mezi chovateli. Ve skutečnosti tomu tak však není, je běžné, že se třeba na 7 různých inzerátů dovoláte jednomu člověku, který je ve skutečnosti množitelem. V ČR se odhaduje ke stovce množíren, rozkryty však bývají jen minimálně, často je možno je spočítat na prstech jedné ruky. V zahraničí je poté trh z velké části zaplaven štěňaty z ČR, která jsou dovážena do zemí jako je Francie, Španělsko, Itálie a jejich cena se počítá na kilogramy - platí se pouze za přeživší štěňata. Jedno takové štěně, které je množitelem v ČR prodáno za cenu kolem 5.000Kč, se v těchto zemích prodává mezi 1.500 - 3.500 Euro. Obecně platí, že Česká republika je špičkou mezi množiteli v celé Evropě,  a je tak terčem celosvětové kritiky.

Je pravda, že ČR patří mezi země s největším výskytem těchto podvodníků? (pokud ano, proč?)

bohužel ano, ČR má v tomto celosvětové prvenství. Bohužel v naší zemi neexistuje dostatečně přesný zákon, který by specifikoval, co již patří mezi týrání psů, co je a není útulek pro psy, a že je nezákonné množit a prodávat zvířata (nejen psy) ve velkém a mimo jiné jsou postihy za "porušení" tohoto nepřesného zákona pro množitele tak zanedbatelné, že není důvod, aby se svou činností přestávali. Nejsou ustanoveny kontroly a patřičné postihy, které by dbaly na dodržování nynějšího zákona, mnohdy nikdo přesně neví, zda se jedná o trestný čin, přestupek, nebo se vlastně o žádné porušení zákona nejedná, protože v něm konkrétní věc není specifikována. Momentálně je velmi žádoucí nový zákon a již několik let se usiluje o jeho změnu - bohužel v české legislativě neexistuje pojem "množírna" a ti, kteří mají množnost změnu uskutečnit, o této problematice nic nevědí, což vede k tomu, že je pro ně nepodstatná, ačkoliv se jedná o velmi vážný problém, který Českou republiku výrazně poškozuje ve světě. O změnu legislativy a detailní úpravy zákona je usilováno již několik let, avšak prozatím marně.

Jak řeší náš stát tuto problematiku?

náš stát se k ní staví zcela jasně - pojem množírna neexistuje (nezasvěcení jej neznají), tedy není důvod tuto situaci jakkoliv řešit.

Jak ji řeší v zahraničí?

v některých zemích EU je ustanoven zákaz prodeje štěňat bez PP na inzertních serverech, je možné pouze jejich darování (například v Polsku, kde tento zákon opravdu pomohl problematiku téměř vymýtit). V dalších zemích je například nařízena kastrace fen a psů bez PP, v dalších okolních zemích je zřízen centrální registr psů - tedy každý pes na území země je povinně čipován. U nás tato opatření prozatím nejsou.

Co by podle Vás pomohlo?

centrální registr psů v ČR by například umožnil mít pod kontrolou kolik psů je registrováno na jednoho majitele, tudíž by nemohli sloužit k obchodu se štěňaty, protože by byl jejich počet na jednoho majitele zákonem regulován. Momentálně může mít v ČR jeden množitel desítky až stovky psů, které nemá přihlášené a nikdo o tom neví, dokud se nezačne pátrat po tom, zda za psa například platí povinné poplatky. Zároveň by se vědělo přesné číslo psů v ČR a každý pes by byl evidován (momentálně jsou povinně čipováni jen psi s PP), tudíž by hůře docházelo k obchodování s nimi - aktuálně je většina prodejů štěňat anonymní (štěně pochází z nějakého chovu od nějakého chovatele, potažmo množitele - toť vše).

Co dělat, máme-li podezření, že jsme se setkali s množitelem? (potažmo, že jsme naletěli) - koho kontaktovat?

jsou organizace, které poskytnou pomoc či radu, například Liga na ochranu zvířat, je taktéž možné kontaktovat státní či krajskou veterinární správu s podezřením na množitele či překupníka, kde nahlásíme jeho adresu, jméno a státní veterinární správa by měla být povinna každé hlášení prověřit. Mimo jiné mnoho lidí kontaktuje mne, což často vede k tomu, že se nám podaří najít více poškozených kupců a je možné podání hromadné žaloby.

Existuje nějaké sdružení podvedených?

bohužel neexistuje žádné, o kterém bych věděla. Je mnoho stránek například na Facebooku, kde se podvedení sdružují a případně podávají hromadné žaloby, ale žádné sdružení podvedených prozatím není.

Je špatné kupovat pejska bez PP, pokud je chovatel solidní?

jak poznáme, že je chovatel solidní? Na druhou stranu, může být stejně špatné koupit štěně s PP, které je nekvalitní a chovatel je nanejvýš nesolidní. V tom případě je otázka zavádějící. Zdravé a správně odchované štěně by mělo být prodáváno až v 8 TÝDNECH věku, NE DŘÍVE! V době koupě by mělo být alespoň jednou naočkováno a nejlépe třikrát odčerveno, mělo by mít zastřižené drápky, dle standardu plemene by mělo mít optimálně nůžkový skus (neplatí u každého plemene), mělo by mít čisté bříško, oči, genitálie a na bříšku bychom neměli najít jakoukoliv bouli (kýlu). Dále bychom měli vidět sourozence, rodiče štěňátka a prostředí ve kterém žijí, výjimkou není ani vícero návštěv, aby si na náš štěňátko zvyklo a blíže jsme poznali chovatele. NUTNOSTÍ by měla být kupní smlouva a doklad o zaplacení štěněte, včetně řádně vyplněného očkovacího průkazu.

Jak zjistíme, že se jedná o solidního chovatele?

chovatel nemá problém s tím, abychom se na štěňátko přijeli podívat vícekrát, netrvá na okamžitém a rychlém odběru. Bez problémů nám ukáže rodiče a sourozence štěňátek a štěně poznáme v prostředí, ve kterém vyrůstá. Pokud zmíníme, že si na kontrolu vezmeme veterináře, jeho reakce je kladná a bezproblémová, taktéž se nezdráhá vystavit nám kupní smlouvu a doklad o zaplacení štěněte. Mnohý chovatel však dokáže být také mistrným hercem, takže si nikdy nemůžeme být 100% jistí - nejlepším řešením je vzít s sebou k výběru štěňátka nám známého veterináře, aby štěňátko před odběrem zkontrolovat, případně nás upozornil na jakékoliv vady. Pokud předání štěněte probíhá KDEKOLIV mimo jeho prostředí, BEZ RODIČŮ, BEZ SOUROZENCŮ, nebo BEZ KUPNÍ SMLOUVY, rozhodně se NEJEDNÁ O SOLIDNÍHO CHOVATELE!

*Jak poznat zdravé štěňátko a jak jej můžeme sami zkontrolovat je společně s fotografiemi na mých stránkách www.tovarnanastenata.cz, jinak více je to popsáno v knize.

Kde se o této problematice dozvíme více?

velmi podrobně vysvětlená problematika množíren, množitelů a překupníků, včetně skutečných příběhů poškozených kupců, je v knize "Továrna na štěňata, aneb šmejdi v psím světě", která je k dostání v každém knihkupectví. Bohužel na tuto problematiku zatím nebyl natočen žádný dokument a ačkoliv existuje mnoho osvětových organizací, žádná se problematikou nezabývá natolik, aby přispěla ke změně povědomí mezi lidmi a taktéž pomohla k nutné změně zákona. Pevně věřím, že díky iniciativě, kterou společně vyvíjíme a vyvineme, se věci brzy změní. K lepšímu samozřejmě.

přečteno: 4 707x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...