topovat ověřit
06.08.2015 / 18.10.2019

Návod, jak koupit pejska aneb Jak nenaletět překupníkovi nebo podvodníkovi

  • Návod, jak pořídit pejska a jak nenaletět "chovateli" z množíren
100%
Náhled

 

1) Nekupujte štěně bez průkazu původu!

2) Vybírejte vždy ověřené chovatelské stanice, které mají mnoho spokojených nových majitelů, dobré reference a mají prokazatelně skvělé výsledky a úspěšné odchovy.

Poznámka inzerce webfordog.cz: Doporučujeme vybírat pejsky od našich ověřených inzerentů, kteří mají u svých inzerátů pečeť "ověřeno". Tato pečeť zaručuje, že v případě problémů lze prodávajícího dohledat. Více zde

3) Nekupujte štěně, aniž byste předem viděli rodiče, prostředí, ve kterém štěňátka vyrůstají, a bez řádné kupní smlouvy (vzory kupní smlouvy naleznete zde), v níž je uvedeno, že je štěňátko v době odběru zdravé a způsobilé k odběru. Ohlídejte si také kontaktní údaje na prodejce a na místě zkuste funkčnost telefonního čísla či emailu.

4) Neplaťte třeba 10 000 Kč za štěně bez průkazu původu, je lepší si připlatit a investovat do pejska z prověřené a kvalitní chovatelské stanice – cena se liší jen o pár tisíc a především nekupujete spotřební zboží, ale společníka na příštích několik let!

5) Vždy si s sebou k nákupu pejska vezměte někoho, kdo psům opravdu rozumí, nebo ještě lépe veterináře, který vám štěně na místě alespoň základně zkontroluje.

6) Nekupujte štěně pouze ze soucitu! Nepomůžete jednomu pejskovi, ale ohrozíte tím další stovky až tisíce, protože podpoříte množitele v jejich snažení! Pamatujte, že oni uspokojují poptávku…

7) Nekupujte štěňátko, které je bázlivé, bojácné, apatické, třeba jen leží a nehýbe se, nebo které prostě nemá zájem o žádný podnět. Zdravé štěňátko je hravé, zvídavé, po chvilce se rozkouká a začíná poznávat svět kolem sebe.

8) Jakmile narazíte na podezřelého chovatele, který vám téměř ve všem vyjde vstříc, všemu se přizpůsobí a vždy je milý jako med, mějte se na pozoru – nejspíše jste narazili na překupníka, podvodníka nebo množitele.

9) Nekupujte štěně, které je mladší 8 týdnů věku, nemá platný očkovací průkaz a u kterého si nemůžete ověřit, zda je veterinář opravdu skutečný a zda bylo pravidelně odčervované a kontrolované. Je lepší na veterinární kliniku zavolat a informace si ověřit, než koupíte „zajíce v pytli“ namísto čivavy.

10) Chtějte vidět průkazy původu obou rodičů, pokud je mají, a taktéž výsledky jejich testů na genetická onemocnění. Prohlédněte si fotky z výstav, zkontrolujte, zda jsou pravidelně kontrolovaní u veterináře a zda jsou zdraví.

11) Nekupujte pejska od osoby ze zahraničí, která vás zpočátku naláká na velmi nízkou pořizovací cenu pejska, nicméně ve finále z vás po částech vytáhne ještě mnohem víc peněz než za superšampióna. Neposílejte žádné peněžní zálohy do zahraničí, aniž byste věděli, že chovatelská stanice či chovatel opravdu existuje a nejedná se jen o podvod a pejska nikdy neuvidíte.

12)  Nejlepší způsob, jak se těmto „šmejdům“ vyhnout je zkrátka věnovat výběru pejska dostatek času a najít již mnohokrát zmíněné… Prověřenou chovatelskou stanici, která se zaměřuje na kvalitu a ne na kvantitu štěňat a věnuje jim maximální péči. Reference spokojených kupců vám o mnohém napoví a pomohou s rozhodováním. Spěchat se v tomto ohledu opravdu nevyplácí.

 

Z vlastní praxe a po konzultaci s věhlasnými veterináři zde uvádím soupis toho, co by veterinář měl zkontrolovat při prohlídce, kdy k němu přineseme štěňátko na první kontrolu:

  • kontrola sluchovodu
  • poslechnutí srdce
  • prohmatání bříška, aby se vyloučily pupeční a tříselné kýly
  • kontrola zoubků – nejlépe, aby byl skus nůžkový
  • kontrola fontanely (díra na hlavičce) – například u jorkšírských teriérů je to vada, u čivav se jedná o jeden z charakteristických znaků plemene
  • kontrola zastřižených drápků a odstraněných paspárků
  • kontrola očí – zda štěňátko nemá zánět nebo nemá chloupky v okolí očí, které by mu překážely
  • zkontrolování srsti, zda nemá nežádoucí parazity (např. blechy a klíšťata), popřípadě zda bylo ošetřeno přípravkem proti těmto parazitům
  • kontrola uší, zda nemá ušní svrab
  • kontrola čistého zadečku, aby se mu nevytvořily chomáče srsti u análního otvoru a nevznikly tím zdravotní problémy
  • kontrola sestouplých varlat (pokud je to u pejska již možné

     

     

     

Kniha o množírenských praktikách

 

 

 z knihy "Továrna na štěňata aneb ŠMEJDI v psím světě", autorkou knihy je Simona Smith

 

přečteno: 12 846x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...