topovat ověřit

Správný výběr plemene

  • výbíráme psa podle věku, pohlaví, čistokrevnosti, profilu chovatele
100%
Náhled

Rozhodujeme se pro psa

Rozhodnout se pro pořízení psa je zásadní krok pro každého. Pokud jsme už do této fáze dospěli a jsme pevně rozhodnuti, čeká nás volba ještě více komplikovaná. A totiž, jakého psa si pořídíme konkrétně. Průměrná délka psího života se pohybuje mezi deseti a patnácti lety. Od chvíle, kdy si ho přineseme či přivedeme domů, se nový pes stává na tuto dlouhou dobu naším každodenním společníkem, a to v dobrém i zlém. Správný výběr psa je proto bez nadsázky jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí. Závisí na něm budoucí spokojenost naše i psa.

Věk psa

Spíše vzácně si pořizujeme již dospělého jedince. Kromě ochuzení se o půvaby prvních měsíců psího dospívání to může mít řadu úskalí. Zpravidla totiž nevíme, v jakém prostředí pes vyrůstal a jaké výchovy se mu dostalo. Na druhou stranu má za sebou již období bouřlivého vývoje, které se kromě roztomilosti vyznačuje i zvýšeným tlakem na chovatele z hlediska nároků na pozornost a množství vyžadované péče. Dospělý jedinec je klidnější nátury a například při osvojení staršího psa z útulku jdou mnohé otazníky co se týče původu psa stranou. Takový pes svou vděčností a láskou často vynahradí počáteční risk.

V drtivé většině případů si osvojujeme štěně. To však vyžaduje obzvlášť zvýšenou péči a pozornost. Je nutné mu vštípit základní hygienické návyky, krmit ho několikrát denně, ukojit jeho přemíru energie formou procházek a her, naučit ho základním povelům. Pokud v období růstu našeho psa nebudeme dostatečně pečliví v jakémkoliv aspektu jeho výchovy, může se to negativně odrazit na jeho povaze a důsledky budou celoživotní. Budeme-li zanedbávat dospělého jedince, hrozí rovněž široká škála negativních jevů, od zanedbané srsti po vážné poruchy chování a agresivitu. Neexistují špatní psi, pouze špatní chovatelé.

Pohlaví psa

Vhodné je důkladně zvážit, zda zvolíme fenu či psa. Feny jsou obecně vhodnější pro nezkušené chovatele, neboť jsou méně dominantní, lépe ovladatelné, ale také mazlivější a citlivější. Je však třeba pamatovat na to, že dvakrát ročně hárají a krvavý výtok je u velkých plemen celkem výrazný. Psi se svým majitelem od jistého věku soupeří o dominanci, mohou se v určitém období toulat za hárajícími fenami a navíc mají tendenci značkovat. Jsou více teritoriálně zaměření a mohou být ráznější ve vztahu k ostatním psům. Mají také většinou méně trpělivosti s dětskými vrtochy.

Čistokrevné plemeno nebo voříšek?

Při výběru nového psího společníka bychom se neměli omezit pouze na fyzický vzhled psa. Nadšení nad krásou určitého plemene je často rozhodujícím faktorem při koupi štěněte, ale rozhodně by nás nemělo zaslepit. Nanejvýš užitečné je si zjistit dostatečné množství informací především o charakterových vlastnostech a celkových nárocích psa na chov. Některá plemena navíc zaplatila příliš vysokou cenu za unikátní vzhled a jsou více náchylná k určitým geneticky podmíněným onemocněním.

Pokud si pořídíme voříška, riziko genetického zatížení našeho psa je statisticky menší. Vstupujeme však do velkého neznáma, co se předpokladů jeho přesného fyzického vzhledu a povahových rysů v dospělosti týče. U čistokrevného psa máme naproti tomu zaručený pevně daný zevnějšek psa v dospělosti. Ani příslušnost k jistému plemeni nám ale stoprocentně nezaručí povahově zcela stabilního a předvídatelného jedince. Existuje však velmi vysoká pravděpodobnost, že se zrovna náš pes neodchýlí od dané normy a bude odpovídat charakteristice svého plemene.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Klíčový profil chovatele

Výběr psa je tak trochu i sebezpytováním sebe samého. Neměli bychom se zaměřit pouze na otázku, co od psa očekáváme, ale ptát se stejnou měrou, co mu můžeme a chceme nabídnout my. Je třeba si ujasnit, co všechno jsme ochotni poskytnout. Kolik pro psa budeme mít času? V první řadě na jeho venčení a výchovu, v neposlední na péči o jeho tělo a srst. Máme dost místa? Jak moc jsme hákliví na nedotknutelnost našeho interiéru? Dovedeme nad zničeným kusem nábytku nebo prokousnutou botou mávnout rukou? Budeme mít dost financí na krmivo a veterinární zákroky? Kolik energie jsme schopni vyvinout na dostatečně dlouhé procházky? Teprve poté, co si sestavíme jakýsi vlastní osobnostní profil, můžeme přistoupit k samotnému výběru našeho budoucího psa.

Lokalita bydliště

Kde žijeme je jedním z podstatných faktorů při výběru psího kamaráda. Bydlíme-li kupříkladu ve stísněných prostorách v centru města s absencí rozsáhlého parku v blízkém okolí, je dobré si uvědomit, že pro některá plemena nebudou takové podmínky jednoduše dostačující. S novofundlandským psem či tibetskou dogou bychom se do garsonky vešli jen stěží a sibiřský husky by nedostatkem prostoru a pohybu v adekvátním prostředí vyloženě trpěl. Navíc by mohl svým sklonem k vytí obtěžovat sousedy. Městský život svědčí široké škále malých a středně velkých plemen s obecně nižšími nároky na pohybové aktivity, například King Charles španělovi či původem tibetskému ši-tzu. Pokud si zvolíme za psího kamaráda do města třeba svérázného mopse, nejspíš se díky své osobnosti stane brzo hvězdou celé čtvrti. A naopak, jestliže je naším domovem dům na venkově a pohybujeme se hojně v přírodním terénu v každém ročním období, choulostivější plemena by mohla takovým životním stylem velmi strádat a trpět. Citlivý maltézáček by mohl pobyt v chladném a mokrém prostředí těžce odnést nejen na kvalitě své srsti. Čínský naháč by zdravotně strádal jak v chladnu, tak i v horkých slunečných dnech. Skvělým společníkem by nám mohla být naproti tomu řada aktivních a činorodých teriérů či mnohá primárně pracovní plemena větších rozměrů, jako je celosvětově oblíbený německý ovčák, briard nebo pyrenejský horský pes.

Finanční možnosti

Jak máme hluboko do kapsy. Tato zcela prozaická skutečnost je dalším z mnoha vodítek, která nás dovedou ke správné volbě psa. Pokud sníme o psovi velkého plemene, je vhodné si předběžně spočítat náklady na jeho stravu nejen ve štěněčím, ale i v dospělém věku. Výdaje na krmivo pro obrovského mastifa či mohutného leonbergera mohou dosahovat velmi vysokých částek, chceme-li jim navíc dopřát tu nejkvalitnější stravu, což by mělo být pro každého chovatele prioritou a naprostou samozřejmostí. Měli bychom vzít v potaz rovněž možnost transportu našeho psa v případě nutnosti, ideální proto je, má-li majitel většího psa auto. Menší psi, jako například pekinéz nebo jorkšírský teriér sice nemají tak rozsáhlé kvantitativní nároky na stravování, bývají však často značně vybíraví. Dlužno podotknout, že je tento negativní rys nezřídka aktivně podporován, ne-li přímo vypěstován jejich chovatelem.

Z hlediska financí je nutné pamatovat u některých plemen nejen na výdaje za veterinární péči, ale také pravidelnou a odbornou úpravu srsti. Mnozí majitelé pečují o specifickou srst svých psích společníků, často ve snaze ušetřit, sami. Neodborná péče může ale někdy značně škodit. A to minimálně zevnějšku psa, u kterého pak není mnohdy patrné, o jaké plemeno se vlastně jedná, v horším případě může být nesprávná péče o srst spouštěčem kožních problémů. Řada plemen v čele se šarpejem trpí geneticky podmíněnými kožními problémy.

Velká plemena jsou bohužel hojně náchylná k dysplazii kyčelního kloubu. Některá malá plemena se specifickou stavbou těla, jako jsou jezevčíci, trpí problémy s páteří. To vše je třeba odborně lékařsky řešit, aby došlo ke zmírnění bolesti a maximálnímu prodloužení délky života. V některých zemích Evropy je vzhledem k vysokým cenám za veterinární péči běžné využívat systému zdravotního pojištění pro psa. V České republice se tato praxe zatím masové popularity u chovatelů nedočkala, ačkoliv české pojišťovny tuto službu standardně nabízejí.$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Tělesná kondice a životní styl chovatele

Při výběru psího společníka je stěžejní přihlédnout k vlastní fyzické kondici a životnímu stylu. V případě, že patříme mezi vyznavače aktivních sportů a každou volnou chvíli trávíme pohybem, měli bychom zvolit v mozaice psích plemen rovnocenného partnera pro takové aktivity. Díky novému společníkovi můžeme navíc na náš seznam sportovního vyžití přidat účast na psích sportovních disciplínách, které přinesou velké potěšení a seberealizaci nám oběma. Nejvíce si padneme do noty s border kolií, která je jedním z nejbystřejších psů vůbec, skvělým partnerem při sportu a do nepohody nám bude i australská kelpie, energií sršící Jack Russell teriér nebo dynamický dalmatin.

Jestliže mezi naše největší sportovní výkony patří brouzdání po městě a dopřáváme si spíše méně pohybu, je nutné k tomu při volbě psa přihlédnout. Šťastný by u nás mohl být kupříkladu společenský bostonský teriér, ale též drobná čivava či jedinečný buldok. Nenechme se zmást velikostí některých psích plemen. Malý pes neznamená pasivní pes. Některá plemena drobných rozměrů vyžadují více pohybové aktivity než jejich o mnoho větší kolegové. Dokonce i na první pohled křehký bišonek vyžaduje relativně velké množství pohybu.

Autorita a zkušenosti chovatele

Pes je pro spoustu lidí nejlepším přítelem a takřka rovnocenným partnerem. Je však nezbytně nutné, abychom psovi za každých okolností poskytli adekvátní výchovu a byli mu vždy dostatečnou autoritou. Uvažujeme-li o pořízení většího psa, velmi bedlivě přehodnotíme kromě vlastních fyzických předpokladů na jeho zvládnutí také své dosavadní zkušenosti se psy, obzvláště, jedná-li se o ostřejší plemeno. Především plemena, šlechtěná původně pro tvrdé psí zápasy, mezi která patří v současnosti populární bulteriéři i méně známý tosa inu, patří zásadně do rukou zkušených chovatelů. Tito psi si vytvářejí pevný a milující vztah ke své rodině, jejich vztah k ostatním zvířatům a ojediněle i lidem ovšem může být problematický.

Povaha psa se diametrálně liší napříč plemeny nezávisle na velikosti jeho vzrůstu. Svéhlaví a tvrdohlaví jedinci mohou být v řadách větších i menších plemen. Exotický čau-čau je psem jednoho pána a potřebuje důslednou výchovu stejně jako tvrdošíjný foxteriér, který někdy s oblibou provokuje ostatní psy k bitkám. Neposlušný pes je špatnou vizitkou svého majitele pokaždé. U větších a silnějších plemen je však riziko fatálních následků nedůsledné výchovy a problémů s autoritou vyšší, úměrně k fyzickým dispozicím daného plemene.

Zvláště opatrně si při výběru psa počínáme, pokud máme děti mladšího věku nebo rodinu aktuálně plánujeme. Existuje řada plemen, všeobecně proslulých svou vrozenou náklonností k dětem. Důležité je, aby pes, kterého přivedeme do rodiny s dětmi, oplýval velkou trpělivostí. Zlatý či labradorský retrívr je sice vzrůstem veliký, povahově však bývá všestranně vlídný a stává se ideálním rodinným psem. Vybíráme-li psa cíleně jako společníka k odrostlejšímu dítěti, je na místě zvolit plemeno nepříliš silné, ale hodně aktivní a snadno vychovatelné, nejlépe navíc ani příliš velké ani příliš malé. Skvělým společníkem pro větší dítě může být díky své povaze i rozměrům trpasličí či malý pudl nebo šeltie.

Místo původu psa

Jestliže jsme vše podrobně zvážili a dospěli ke konečnému výběru, zbývá poslední, neméně důležitý krok. Čeká nás samotné pořízení našeho nového psího společníka. Kupujeme-li čistokrevného psa, musíme se mít na pozoru před nezodpovědnými množiteli, jejichž řady se bohužel v posledních letech nebývale rozrostly. Pes z množírny si s sebou nese negativní následky na celý život. Jeho koupí podporujeme nekalý byznys pochybného chovatele, neboť bez ukvapené poptávky po samozvaně čistokrevných psech by nebyla ani nabídka. Proto buďme trpěliví a obezřetní. Psa nikdy nekupujeme bez seznámení se s místem, odkud pochází. Seriózní chovatel umožní ochotně i více než jednu návštěvu a pečlivý výběr psa. V případě, že se jedná o našeho prvního psího společníka, je dobré vzít si s sebou na pomoc někoho zkušenějšího.

Orientační tabulka

Profil chovatelePříklad vhodného psího plemene
rodina s dětmi Labradorský retrívr, Zlatý retrívr, Kokršpaněl
sportovec Jack Russell teriér, Dalmatin, Rhodézský ridgeback
chovatel důchodového věku Trpasličí a Střední pudl, Anglický buldog
náctiletý chovatel Sheltie, Pudl
týmový hráč Border kolie, Německý ovčák

 

 

 

přečteno: 13 779x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...