topovat ověřit
02.07.2014 / 15.08.2014

Co rozhodně nepatří do psího jídelníčku

  • jedovaté potraviny, zdravotní riziko, persin, průjem, zvracení, trávicí obtíže
80%
Náhled

Řada pochutin, které jsou příjemným zpestřením lidské stravy, je pro psy naprosto nestravitelná. Některé potraviny, jež si dopřáváme často a s velkým potěšením, jsou pro psa dokonce vysoce jedovaté. I v malých dávkách mohou způsobit vážné zdravotní komplikace či úmrtí zvířete. Vzhledem k tomu, že většina psů se vyznačuje velmi dobrou chutí k jídlu a často také značnou vynalézavostí, jak se v nestřežené chvíli k nějakému soustu navíc dostat, je na nás, abychom důsledně zamezili jejich kontaktu s nebezpečnými potravinami.

Konzumace semen, listů či plodů některých druhů avokáda představují pro psa zdravotní riziko. Shodou okolností je nebezpečná i guatemalská odrůda, jež je nejčastěji běžně dostupná v obchodech. Obsahuje pro psa jedovatou látku persin, která u něj způsobuje při lehké otravě průjem a zvracení, v horším případě poškození srdce a úmrtí.

Hroznové víno a rozinky mohou u psa z dosud nezjištěných příčin způsobit vážné trávicí obtížeselhání ledvin a v jeho důsledku až úmrtí zvířete. Ne všichni jedinci jsou na látky v hroznech extrémně citliví, ale pro některé psy může představovat vážné riziko již minimální množství hroznového vína v čerstvém i sušeném stavu. Není proto radno riskovat a psům toto ovoce zásadně nepodáváme.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT

Také některé druhy zeleniny jsou pro psy toxické. Všechny odrůdy cibule a obzvláště česnek  způsobují ve větším množství u psa trávící obtíže. Po delší době, zpravidla v řádu několika dní, se rozvíjí chudokrevnost a začíná docházet k úbytku na váze. Na vině jsou v cibuli a česneku obsažené sloučeniny síry, které zapříčiňují porušení buněčné membrány erytrocytů. Brokolice naproti tomu obsahuje isothiokyanát, který je pro psa jedovatý a může u něj aktivovat podráždění střev.

Čokoláda, tolik oblíbená pochutina pro člověka, představuje pro psa paradoxně jedno z největších potravinových rizik. Kromě kofeinu obsahuje další alkaloid theobromin, který je pro psa vysoce toxický. Platí, že čím tmavší čokoláda je, tím větší riziko pro psa představuje. 140 gramů tmavé čokolády dokáže spolehlivě zabít středně velkého psa. Veterináři zaznamenávají nejvíce případů otrav okolo vánočních či velikonočních svátků. Tedy v období, kdy se čokoláda a  produkty, v nichž je obsažena, v našich domácnostech objevují nejvíce, a kdy naše pozornost navíc pro zvýšené množství jiných podnětů často polevuje. Intoxikace čokoládou se u psa projevuje řádově několik hodin po konzumaci nadměrnou žízní, hyperaktivitou, zvracením, průjmem, bolestivými křečemi a horečkou. Okamžité vyhledání veterinární pomoci je hlavním předpokladem pro záchranu života psa.

Fatální následky může pro psa mít, pokud zkonzumuje syrové kynuté těsto. V žaludku psa se teplem aktivuje kvašení a objem těsta tak mnohonásobně naroste. To může způsobit životu nebezpečné přetočení žaludku, které je bez okamžitého zásahu veterináře u psa smrtelné. Druhotným produktem kvašení je navíc alkohol, který nedokáže psí organismus štěpit a je pro něj ve vyšších dávkách rovněž smrtelný. V souvislosti s alkoholem je nutno zdůraznit, že pro psy je toxický i chmel. Otrava chmelem se projevuje extrémně vysokou horečkou, která může vést k poškození některých orgánů, dalším symptomem je výrazně tmavé zbarvení moči. Nezbytný je co nejrychlejší zásah veterinárního lékaře.

Makadamové ořechy jsou ve své kategorii nejvíce ceněným druhem pro svou chuť a vysoký obsah lidskému zdraví prospěšných látek. U psa však jejich konzumace způsobuje z neznámých důvodů otravu, projevující se nevolností, zvracením, nízkou horečkou, svalovým třesem a sníženou koordinací zadních končetin. Nepříjemné příznaky se objevují přibližně po 12ti hodinách od požití a odeznívají po stejně dlouhé až dvojnásobné době. Dosud nebyl zaznamenán smrtelný případ otravy, přesto je záhodno, vzhledem k výše uvedeným komplikacím, zamezit psovi v jejich konzumaci.

Pokud pes náhodně spolkne pohozenou žvýkačku, je žádoucí nechat ho obratem prohlédnout u veterinárního lékaře. Xylitol, umělé sladidlo obsažené ve většině žvýkaček, ale také v některých cukrovinkách a bonbonech, způsobuje u psů nebezpečný pokles krevního cukru. Negativní nástup účinku této látky je u psů velmi rychlý, může se projevit již pouhou půlhodinu po požití, a to ve formě celkové dezorientace zvířete a bolestivých křečí. V krajním případě dochází k jaternímu selhání.

Většina psů není schopna trávit mléčné produkty. Jejich pozření u zvířete, stejně jako konzumace kořeněných a velmi tučných pokrmů, vyvolává nepříjemné průjmy a další zažívací obtíže. Do psí stravy nepatří přemíra soli, která se běžně v lidské stravě vyskytuje v pro psa naprosto nevhodném množství. Obezřetní bychom měli být také při podávání syrového masa. Obsahuje některé bakterie, které psí organismus nedokáže zpracovat. Přílišný podíl syrového masa v celkové skladbě potravy může mít navíc za následek deficit životně důležitých minerálních látek a vitamínů. Stejně tak je nežádoucí zařazovat do psího jídelníčku přemíru rybích produktů, jejichž nadbytečná konzumace vede k nedostatečnému množství vitamínu B1 v těle psa.

Vedle bedlivého vyvarování se uvedenému výčtu nebezpečných potravin by stejnou samozřejmostí měla být rovněž průběžná kontrola psího krmiva. Vždy se ujistíme, že psovi nepředkládáme ke konzumaci nic, co by bylo i jen minimálně zasaženo plísní. Ta u něj totiž vyvolává v menší dávce dlouhotrvající svalové chvění, při pozření většího množství toxické potraviny závažné křeče až úmrtí. Rychlá veterinární pomoc nejhorší nebezpečí obvykle zažehná, podstatná je však prevence.

V případě, že chceme psovi dopřát nějaký ten pamlsek mimo jeho běžnou denní dávku stravy, je vždycky lepší sáhnout po speciálních potravinových doplňcích a pochutinách vyráběných primárně pro psy, než se uchylovat k odměňování ve formě lidské stravy. Zvlášť větším množstvím nevhodného jídla psovi většinou jen uškodíme.

Ačkoliv se mnoho psů tváří, že by pozřeli téměř cokoliv,  psí metabolismus je křehký, narušit ho může i náhlá změna značky krmiva. Je proto naším úkolem být strážci jejich zdravé životosprávy. Jestliže psovi například měníme typ granulí, činíme tak zpočátku postupně, přimícháváním nového krmiva do původní směsi. Nezapomeňme na pravidelné čištění psích misek, nepřetržitý přístup psa k čisté vodě a podávání potravy hodinu před a po intenzivnější pohybové zátěži. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel a důrazem na správnou potravu bez nezdravých příměsí a toxinů docílíme optimální kondice našeho psa.

 

přečteno: 12 856x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...