topovat ověřit

V jakém věku si pořídit štěně? Jak je to s převýchovou starších jedinců?

  • V jakém věku si pořídit štěně? Jak je to s převýchovou starších jedinců?
80%
Náhled

Rozhodli jste se definitivně pro pořízení nového člena domácnosti v podobě psího mazlíčka? Máte vše zajištěno, připraveno, nachystáno a řešíte pouze, v jakém věku je možné odebrat štěně od matky nebo zda má smysl hledat i mezi staršími jedinci?

Na to a mnohé další se vám pokusíme odpovědět prostřednictvím tohoto článku. Zaměříme se nejenom na štěňata, která mají u chovatelů obvykle větší přednost, ale také na dospělé psy, z jejichž přisvojení má spousta lidí strach, i když nemusí.

Pořízení mladého štěněte

V první fázi si pojďme představit ten nejtypičtější výběr psa, kterým je štěně. Povětšinou si nového mazlíčka odebíráte od chovatele, ať už jde o jakoukoliv rasu, k čemuž se vám hodí několik praktických rad, jak vybrat vhodného jedince.

Nejprve si musíte uvědomit, že stěně je možné odebrat až od určitého věku, což je nejenom obecný fakt, ale také definice zákona. Ideální časovou lhůtou je osmý týden a více, u některých plemen však dochází k výjimkám a štěňata jsou předávána o týden dříve. Předčasné odtržení od feny je zakázané a v podstatě i nesprávné.

Oněch osm týdnů totiž má své opodstatnění. Jde o období socializace psa, v němž si štěně zvyká na nejrůznější procesy běžného života. Doslova vyžaduje přítomnost své matky a případných sourozenců. Začleňuje se do smečky, poznává lidi a všemožné zvuky kolem sebe.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Brzké oddělení od feny může přinést spoustu psychických a z toho plynoucích i fyzických problémů, které se podepisují na povaze psa v dospělosti.

Výběr vhodného štěněte a návštěva chovatele

V souvislosti s odebíráním štěněte ve vhodném věku, je třeba ve zkratce zmínit i několik nepsaných pravidel při volbě ideálního psího miláčka.

Pakliže vyrazíte na prohlídku štěňat, určitě nejezděte celá rodina. Spousta hlaholu, rozruchu a křiku může způsobit zbytečný zmatek mezi štěňaty. O kvalitách psa do určité míry vypovídá prostředí, ve kterém žije, přístup chovatele a zlozvyky malých štěňat.

Ač vás psi vůbec neznají, jde o malé jedince, proto by měla být jejich povaha vstřícná a přátelská, v opačném případě může být něco špatně.

Pořizujete-li si šlechtěnou rasu, určitě kromě studování vnějšího zevnějšku a nejrůznějšího zbarvení, nepodceňujte také rodokmen psa, respektive informace o jeho rodičích.

Pořízení dospělého psa

Nyní přejděme k druhé části našeho článku, kterou představuje dospělý pes. V tomto ohledu lze volbu psího mazlíčka dělit podle věku. Pokud si vyhlédnete ročního psa, který již není štěnětem, je to jistě něco jiného, než si pořídit psa desetiletého.

Rok starý jedinec bude stále velice formovatelný a jeho výchova bude obdobně snadná, jako je tomu u štěňat. Tyto psi povětšinou nemají natolik zakořeněné návyky, které by nešlo odstranit během velice krátké doby a prostřednictvím kvalitního výcviku.

Dospělý pes – nový člen domácnosti

Zabývat se proto budeme staršími psy, například ve věku od dvou let a výše. Mnoho z nás totiž podléhá potřebě, pomoci starším a opuštěným psům, které nabízí jejich majitelé nebo se nachází v útulcích po celém území České republiky.

Na počátku všeho je nutné zmínit, že s přibývajícím věkem psa, může být celá jeho převýchova mnohem složitější, jde však o individuální případy, protože každý jedinec má naprosto rozdílný povahový charakter a zažil si během života něco zcela jiného.

Převýchova dospělého psa

Pokud se již rozhodnete k tomu, pořídit si staršího psa, určitě si dopředu nastudujte spoustu informací o daném plemeni, jeho vlastnostech, přednostech i neduhách. Ať už je to pes od majitele nebo z útulku, snažte se zjistit něco o jeho předchozím životě, jak k němu bylo přistupováno, jaký má výcvik, co si prožil a jak se chová. I to vám do určité míry napoví, zda práce se psem bude těžká nebo snadná.

Musíte si uvědomit, že pes má naučeny určité zlozvyky, rozumí daným povelům a jeho návyky se občas nemusí shodovat s těmi vašimi. K převýchově tedy musíte přistupovat opravdu pozvolna. Učit ho základním povelům ve vašem podání s opatrností a s menším tlakem, protože pes může být ve spoustě ohledů zmaten. I změna prostředí a toho co doma může či nemůže, je stresujícím obdobím, v němž psí mazlíček nemusí být šťastný.

Ostatně u mnoha jedinců vše výše zmíněné poznáte právě z jeho chování a dopředu již vycítíte, na co si dávat pozor a jak k psovi přistupovat.

Pořízení starého psa

Na závěr je třeba neopomínat také na případ, kdy si lidé chtějí vzít do rodiny starého psa, jehož věk překračuje hranici deseti let.

U takového psa máte téměř ve většině případů jistotu, že vám nebude devastovat rodinný objekt tak, jako malé štěně, musíte však počítat s tím, že pes má již něco za sebou a jeho převýchova bude pravděpodobně nejtěžší z  uvedených případů. Mnohdy až nereálná, v závislosti na jeho povahových vlastnostech.

U starého psa se tak musíte připravit na určité kompromisy mezi vámi a jím samotným. Důležitá je především trpělivost, tolerance nebo možnost využití profesionálních cvičišť, kde vám mohou být s převýchovou psů poskytnuty velice hodnotné informace.

Štěně nebo dospělý pes?

Volba mezi štěnětem a dospělým psem je tak velice široká a rozporuplná. Je pouze na konkrétním majiteli, co od svého psího člena rodiny očekává. Každá fáze psího života má svá pro a proti. Pokud tedy některé časové období přeskočíte, musíte naopak počítat s náročnější převýchovou.

přečteno: 13 281x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...