topovat ověřit
17.04.2014 / 15.08.2014

Jak se připravit na štěňátko? Co vše zajistit a na co neopomenout?

  • Jak se připravit na štěňátko? Kupujeme štěňátko
80%
Náhled

Pořízení psa je poměrně radikálním rozhodnutím, které je třeba důkladně promyslet, jelikož psí člen domácnosti není hračka ani věc, kterou jen tak ledabyle odložíte. Pokud se zrovna chystáte vyrazit k chovateli pro malé štěně, jen promyšlené jméno určitě není vším, co byste měli mít.

Na příchod psího jedince do domácnosti se musíte řádným způsobem informovat a nakoupit řadu nezbytných věcí, jež poslouží pro jeho spokojený život a urychlí také prvotní aklimatizaci.

Obětujte čas a finanční prostředky

V první řadě musíte být ochotni psovi věnovat to nejdůležitější. Je to čas, který potřebuje nejenom pro každodenní venčení, ale také k pravidelným hrátkám, jež zpříjemňují jeho žití a přináší mu adekvátní radost.

Kromě volného času jsou to také finance. Stejně, jako vy každý den jíte a čas od času navštěvujete lékaře, vyžaduje tyto služby také pes. A nutno podotknout, že všechno něco stojí. Připravte se proto minimálně na investice do stravy, pamlsků, hraček a veterinárních prohlídek, například těch pravidelných, které zahrnují očkování proti vzteklině a odčervení.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

V této souvislosti si dopředu nalezněte také vhodného veterináře, kam budete pravidelně docházet. Pro případ jakéhokoliv úrazu se vyplatí mít doma i psí lékárničku, která obsahuje speciální pinzetu na klíšťata, jež přijde vhod hlavně v letním období.

Vhodné krmení

Aby váš pes po příjezdu do nového obydlí netrpěl hlady, musíte mít nachystané správné krmivo, ideálně to, na které byl zvyklý od předchozího majitele, potažmo chovatele. To je informace, kterou velice snadno zjistíte. Pokud se rozhodnete psa naučit na jinou či kvalitnější stravu, počkejte, až se v průběhu čtrnácti dnů dostatečně aklimatizuje a teprve poté začněte s pozvolnou obměnou stravy.

V rámci krmení je ideální zmínit nákup misek, které mohou být vyrobeny z nejrůznějších materiálů.

 

  • Kov
  • Sklo nebo keramika
  • Plast

 

Je vhodné volit samostatnou misku na vodu a na tuhou stravu, ať už jde o granule nebo maso z konzervy.

Pelíšek pro psa

Pakliže bychom ve výčtu psích potřeb pokračovali s určitou hierarchií, je důležitý také pelíšek, který představuje soukromé útočiště. V jeho případě je dobré dbát na pohodlí a dostatečnou velikost. Vzhledem k tomu, že je jeho životnost omezena především růstem psa a náročným dováděním, je lepší volit levnější produkt. Kvalitní pelíšek koupíte psovi, až bude velký, klidný a vydrží mu spoustu dalších let.

Vybírat je možné z bezpočtu výrobních materiálů, jako je plast, molitan, ratan, klec nebo polštáře či matrace.

V závislosti na velikosti psa byste neměli opomíjet ani na přepravku, jde-li o plemeno menšího vzrůstu, která se vám hodí i v budoucnu při přepravě k veterináři či kamkoliv jinam.

Vodítko, obojek a náhubek

S přepravou do určité míry souvisí i tři další potřeby pro psy, které však využijete až po nějakém čase, kdy bude štěně dostatečně aklimatizováno.

Je to v první řadě obojek, který by měl mít dostatečnou velikost. Vyroben musí být z příjemného materiálu, jenž psa nebude jakkoliv obtěžovat. Zajímavý je kupříkladu kožený podšitý obojek nebo produkt zhotovený z nylonu. Občas je využíván také doplňkový obojek, který slouží jako odpuzovač blech, klíšťat a podobných škůdců.

Rozhodnete-li se vyrazit se psem na procházku, určitě potřebujete vodítko. Doporučováno je pořídit si alespoň dvě vodítka. Jedno kratší do městského provozu, které dosahuje maximální délky 1,5m a jedno delší, jež upotřebíte na volném prostranství, jehož délka může být až 6m.

Na většině veřejných prostor nebo v dopravních prostředcích bývá zvykem, že především psi větší rasy musí mít náhubek přes ústa, aby nemohli ohrožovat kolemjdoucí. Tuto povinnost lze řešit buď prostřednictvím klasického drátěného košíku, nebo za pomoci textilního náhubku.

Psí známka

Opomíjet byste samozřejmě neměli ani na povinné přihlášení psa na obecním či městském úřadě. Platit poté budete roční poplatky za psa a hlavně obdržíte to podstatné, čímž je identifikační známka, která slouží při ztrátě psa.

Využít ostatně můžete i čipování, jež je mnohdy vyžadováno při cestě do zahraničí.

Pomůcky pro péči o psa

Nedílnou součástí povinné výbavy pro psa jsou také nástroje, které slouží pro udržování krásného vzhledu vašeho psího miláčka.

 

  • Psí šampón – Volte pouze šampóny určené pro psy, které mohou navíc obsahovat látky hubící například klíšťata či blechy.
  • Kartáč a hřeben – Stejně, jako pečujete vy o své vlasy, musíte pečovat i o srst svého psa. Vhodné je zvolit několik kartáčů či hřebenů s odlišnou hustotou, jež naleznou své upotřebení minimálně v době línání.
  • Kleště na drápky – Pakliže kvůli tomuto zákroku nechcete navštěvovat veterináře, pořiďte si speciální kleště na drápky.
  • Roztok na čištění uší – Čas od času je třeba dezinfikovat psí uši a dostat z nich přebytečný maz, k čemuž slouží odpovídající roztoky.

 

Psí hračky

V neposlední řadě neopomínejte na jednu z velice důležitých věcí, kterou tvoří hračky pro psy. Volte pouze vhodné produkty, které mohou být textilní, gumové, žvýkací či jakékoliv jiné, ale hlavně bezpečné.

Takové výrobky, které nemůže pes pozřít a způsobit si nepříjemné zdravotní obtíže. Mezi oblíbené hračky patří gumová kost, míčky, vepřové sušené ucho, lano, přírodní kůže nebo kus zamotané látky. Nápaditosti se v tomto ohledu meze dozajista nekladou, tudíž můžete například lano zavěsit ke stropu a zabavit tak psa na hodně dlouhou dobu.

V každém případě jsou lepší hračky pevné, které se nedrolí, netrhají a nezpůsobují nepořádek. S určitou pravidelností byste měli provádět i jejich rozmnožování nebo obměnu, aby měl pes stále něco nového.

Dokonalé psí zázemí

Chcete-li svému pořizovanému psovi zajistit dostatečně kvalitní a spokojený život, nepodceňujte všechny výše uvedené informace, s nimiž vás bude psí mazlíček doslova milovat.

 

přečteno: 11 800x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...