topovat ověřit

Vybíráme, případně stavíme psí boudu

  • Vybíráme, případně stavíme psí boudu
80%
Náhled

Pořídíte-li si psího miláčka, jehož primárním domovem je venkovní zahrada a prostor kolem domu, měli byste mu zakoupit, případně nechat zhotovit kvalitní boudu, která musí odpovídat několika důležitým předpokladům. Obydlí, v němž může pes trávit teplé letní dny, ale také studené zimní večery. Ptáte se, podle čeho vybírat psí domeček a čím by měl disponovat? Tak neváhejte a čtěte dál…

Pro každé plemeno jiná bouda

Každý nám dá bezpochyby za pravdu, že hlavním rozlišovacím prvkem je určitě velikost tohoto příbytku. Ta je odvislá předně od velikosti samotného plemene, případně jeho specifických potřeb. Jinou boudu bude mít zakrslý jezevčík a zcela odlišné obydlí budete pořizovat vlčákovi. Obecně lze tvrdit, že prostor kolem běžně ležícího psa, by měl mít v boudě alespoň třiceti centimetrovou rezervu. To samé platí samozřejmě také na výšku. V útrobách zmíněného příbytku by měl mít pes možnost postavit se.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

S rozměry také velice úzce souvisí vstupní otvor, v rámci něhož je taktéž přihlíženo k velikosti plemene. Ať už jde o vchod nebo samotný vnitřek boudy, nedoporučuje se tyto oblasti zbytečným způsobem poddimenzovat, případně naddimenzovat. Malý prostor bude jistě nepohodlný a velká bouda může být problémem hlavně v zimním období, kdy se v ní bude držet chlad.

Stavební materiál psí boudy

Od určitého velikostního rozvržení můžeme přistoupit k volbě stavebního materiálu. Pokud se kolem sebe rozhlédnete pozorně, jistě sami usoudíte, že nejčastějším stavebním materiálem bude bezpochyby dřevo. To totiž disponuje určitými tepelně izolačními předpoklady, odolností a přírodním vzhledem. Dřevo je navíc velice formovatelný materiál, ze kterého můžete zrealizovat v podstatě jakékoliv boudy. Pokud se obrátíte na vhodné obchody s tímto příslušenstvím, dostanete na výběr ještě z jednoho konstrukčního prvku, kterým je plast. Ten občas může působit trochu umělým dojmem, dokáže však svůj účel splnit také na výbornou.

Důležité konstrukční prvky

V neposlední řadě bychom měli zmínit některé konstrukční prvky, které mohou hrát při volbě, respektive tvorbě psí boudy poměrně zásadní roli. Jedním z nich je střecha. Ta může mít podobu klasické sedlové konstrukce nebo bude plochá. Právě druhá uváděná varianta se stala dosti oblíbeným stanovištěm samotných psů. Většina plemen totiž ráda vysedává nejen před svojí boudou, ale také na velké a pohodlné střeše, odkud mají náležitý rozhled po celém okolí. Vrchní část střechy, ať už jde o jakoukoliv variantu, by měla být pokryta vhodným materiálem, který je nepromokavý a dokáže odolávat nepříjemným povětrnostním podmínkám. Pokud bude střecha navíc vhodným způsobem předsazena u samotného vchodu, bude pes dozajista spokojen, protože může u svého místa nerušeně vysedávat, i když je špatné počasí.

Druhou přínosnou složkou psí boudy je podlaha. Její konstrukce je povětšinou volena také ze dřeva, je však oproti klasické zemi o něco vyvýšena, aby bylo zamezeno nepříjemnému chladu v zimních měsících, který přichází právě zespod. Tento nešvar lze však řešet efektivním vložením teplého koberce nebo pelechu, jež psa dokáže zahřát.

V poslední fázi byste neměli zapomínat ani na pravidelnou a detailní údržbu psí boudy, kvůli které je ideální ponechat kupříkladu některou ze stěn otevíratelnou. Mnohdy je proces čištění realizován prostřednictvím výklopné střechy, což je pravděpodobně nejefektivnější.

Nežli svému čtyřnohému miláčkovi pořídíte vhodnou a příjemnou boudy, rozjímejte nad výše uvedenými faktory s rozvahou a rozmyslem. Teprve poté mu můžete vybudovat krásné a útulné obydlí.

 

přečteno: 7 809x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...