topovat ověřit
25.07.2013 / 15.08.2014

Jaký vybrat psí pelech

  • Jaký vybrat psí pelech
80%
Náhled

Pořídili jste si psa libovolné rasy a velikosti, který s Vámi bude žít v bytě nebo bude jeho primárním domovem právě domácnost? Přemýšlíte nad volbou správně zvoleného psího pelíšku, který by zajišťoval Vašemu mazlíčkovi dostatečný prostor a adekvátní odpočinek? Pak Vám v několika následujících řádcích s chutí poradíme.

Mnozí z Vás možná podotknou, že Váš psík stejně většinu času tráví na pohovce nebo dokonce ve Vaší posteli, proč mu tedy pořizovat jakýkoliv pelech? To je však velice špatná úvaha, protože i tento tvor chce mít patřičné útočiště, kam se může schoulit, odpočívat a být řádným způsobem izolován od jakýchkoliv vnějších vlivů, potažmo lidí.

Základní je velikost pelíšku

Jak jsme již naznačili v úvodu článku, a co je v podstatě zcela logické, je především správná velikost pelíšku, která nesmí být malá, ani zbytečně veliká. Pokud psovi pořídíte malý pelech, bude se v něm pouze nepříjemně mačkat a na Vámi zvolený nocleh velice brzy zapomene. Obdobné přízně se dočkáte také při výběru zbytečně velkého pelíšku. V něm si zvíře totiž nedokáže vyprodukovat určité tepelné prostředí kolem sebe, za což do určité míry bude moci ona vzdušnost.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Velikost těchto produktů se proto určuje povětšinou z obvyklé lehací polohy psa. Každé zvíře rádo nějak spí, proto ho při tomto procesu opatrně změřte a k získaným hodnotám přičtěte alespoň 10cm. To je prostor, který by měl zajistit psovi dostatečný komfort a pohodlí. Ostatně, pokud ho změříte i ve stoje od hlavy až k patě, také se domůžete obdobných parametrů pro budoucí pelíšek.

Uzavřený nebo neuzavřený pelech

Tato volba do značné míry leží pouze na Vás a potřebách Vašeho zvířete. Jenom stěží budete kupovat uzavřený pelíšek velkému plemeni psa, který by svými rozměry zabral zbytečně obsáhlý prostor. Z tohoto důvodu se s obdobnými vymoženostmi můžete setkat hlavně u malých ras.

Naprosto odlišný může být samozřejmě i tvar pelíšku, který často připomíná čtverec, obdélník nebo ovál. Poměrně důležitá je velikost ohraničení pelechu, která zaručuje ochranu před vnějšími vlivy a zabraňuje zbytečnému úniku tepla. Pes by měl mít pocit určitého bezpečí a soukromí, o nějž se starají právě vyšší stěny pelechu.

Zapomínat ostatně nesmíte ani na správné situování tohoto spacího místa. Povětšinou jsou pelechy umísťovány do klidnějších a méně frekventovaných oblastí. V závislosti na rase není dobré volit ani zbytečně přetopené prostory nebo oblasti kolem topení.

Materiál psího pelechu

Vzhledem k tomu, že trh je doslova zaplaven nejrůznějším sortimentem pro domácí miláčky, Váš výběr bude dozajista bohatý. Každý pes jistě ocení, pakliže si bude moci ulehnout do koženky, teflonu, plyše, molitanu nebo příjemného a chlupatého kožíšku. Pakliže jde o pelíšky, které jsou umístěny ve venkovních prostorách, je tomu samozřejmě uzpůsoben také výrobní materiál, který je daleko odolnější a flexibilnější. Teplo psího těla v kombinaci s patřičným materiálem a vystýlkou, utvoří doslova harmonické prostředí pro adekvátní odpočinek a náležitý spánek.

S moderními materiály také velice úzce souvisí jejich snadná údržba, pro kterou stačí v podstatě navlhčený hadr, případně je možné pelech v závislosti na jeho velikosti klasickým způsobem vyprat.

Výjimkou nejsou ani proutěné pelechy, které působí poměrně zajímavým dojmem, jenž se hodí do mnohých domácností a interiérů. Pro správné pohodlí psa je však nutné tyto pelíšky vybavit také matračkou, která se postará o dostatečný komfort. Při volbě psího pelíšku se zkrátka žádné meze nekladou, nebojte se proto popustit ani svoji vlastní fantazii.

přečteno: 9 937x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...