topovat ověřit
14.01.2016 / 10.06.2019

Rozdíl mezi buldokem a kontinentálním buldokem

  • Jak rozeznáme anglického buldoka od toho kontinentálního?
80%
Náhled

Rozdílu mezi oběma plemeny si můžeme všimnout hned v jejich uznání FCI. Anglický buldok je klasifikován do skupiny II. pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi. Kontinentální buldok patří prozatím k neuznaným plemenům.

Anglický buldok


Anglický buldokPrvní zmínky o buldokovi sahají do roku 1630, ale psi tohoto typu existovali mnohem dříve, a to již ve starověku. Plemeno pochází z Velké Británie a dříve se používalo k býčím a medvědím zápasům, což byla forma zábavy tehdejší šlechty. Později byli buldoci vystaveni i psím zápasům. V roce 1835 došlo k zákazu těch aktivit a o zachovaní plemene se zasloužili chovatelé, kteří buldoka vyšlechtili do dnešního podoby. Prošel změnou povahy i vzhledu a na výstavě se poprvé objevil v roce 1860.


Buldok patří ke středním plemenům, jeho váha se má v dospělosti pohybovat kolem 23 kg u fen a 25 kg u psů. Tělo je zavalité a mělo by být dobře nasvalené. Hrudník je široký a přední končetiny se nacházejí daleko od sebe. Zadní končetiny jsou blíže u sebe a delší než přední, proto jsou bedra o něco výš.

Obličej se vyznačuje povislými pysky, které po stranách překrývají zuby. Spodní čelist je předsunutá před horní, která je mírně zvednutá nahoru.

Přestože jeho vzhled může klamat, tak je velmi laskavý, ale ostražitý. Hodí se do rodiny i k dětem. Je výborným společníkem.

Anglický buldok

Kontinentální buldok

Imelda AngehrnO nové plemeno se na počátku 21. století zasloužila švýcarská chovatelka Imelda Angehrnová, která zkřížila anglického a staroanglického buldoka. Její hlavní myšlenkou bylo zlepšení zdravotního stavu anglických buldoků prostřednictvím selekce jedinců, ale zjistila, že pokud bude chtít svého cíle dosáhnout, tak musí dojít ke křížení.

V roce 2004 byl ve Švýcarsku založen první klub, který zaštituje chov kontinentálního buldoka. Důležitým datem je 14. 1. 2011, to byly švýcarské kynologické organizaci (SKG) předány dokumenty k uznání kontinentálního buldoka FCI. V současné době čeká plemeno na prozatímní uznání. Poté by se mělo zařadit po boku anglického buldoka do FCI skupiny II.

Kontinentální buldok se dá na první pohled rozeznat od anglického podle vzhledu. Končetiny mají správné úhlení a hrudník není tak široký. Celkově působí psi atletickým dojmem. Hmotnost se pohybuje mezi 22 až 30 kg a výška u fen od 40 do 44 cm a u psů od 42 do 46 cm. Kontinentální buldok je vyšší než anglický.

Rozdílů si můžeme všimnout i na hlavě, kontinentální buldok má delší nosní část a střední předkus. Vyznačuje se tichým dýcháním i při výkonu aktivity.

Liší se od svého předka i v povahových rysech a zdraví. Je to skvělý rodinný pes, který se hodí k dětem či ostatním psům. Není bázlivý ani agresivní, ba naopak i k cizím lidem může být přátelský. Bez problémů se s ním dá věnovat i některým kynologickým sportům, jelikož stavba jeho těla mu umožňuje lepší pohyblivost. Je také poměrně vytrvalý. Vrhy tohoto plemene jsou početnější a nedochází k tak častým komplikacím při porodech.

Obě plemena jsou v České republice chována hned několika chovatelskými stanicemi. Chov anglického buldoka zaštituje Bulldog Club Czech republic a kontinentální buldok spadá pod Klub chovatelů málopočetných plemen psů (KCHMPP).

Kontinentální buldok

přečteno: 11 743x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...