topovat ověřit
10.03.2010 / 27.01.2020

Grifonci - představení plemene

  • Grifonci -i nformace o plemeni - chovatelská stanice
100%
Náhled

Dovolte, abych Vám představila plemeno GRIFONKŮ

HISTORIE

Okouzlující malý bruselský grifonek s nejistým původem pochází z uliček města Bruselu v Belgii.

Většina zdrojů se shoduje na tom, že byl bruselský grifonek vyšlechtěn v Belgii z malých hrubosrstých pejsků, chovaných ve stájích na chytání myší. Odsud tedy jméno Griffons d´Ecurie (drátosrstí stájoví psi). Ačkoli neexistuje žádný seznam všech plemen, která byla vykřížena, aby vznikl grifonek v té podobě, v jaké ho známe dnes, přesto nikdo nepochybuje o tom, že se základem chovu stali opičí pinč, malí angličtí španělé a mops. Vliv opičího pinče je vidět v celkové velikosti a drátovité textuře srsti. Krátkosrstá varieta bruselského grifonka (brabantík – poznámka překladatele) je přímým výsledkem přikřížení mopse. Malý španěl přispěl svýma velkýma výraznýma očima, klenutým čelem, nahoru zahnutou spodní čelistí a čenichem, tmavě červenou barvu přinesl ruby zbarvený king charles španěl a barvu černou s pálením kavalír king charles.

Ať už se plemeni dříve říkalo jakkoli, od roku 1880 je v Belgii známo jako Griffons Bruxellois – bruselský grifonek. V roce 1883 sepsali belgičtí chovatelé standard a ustanovili obvyklé třídy pro výstavy. Před tím bylo plemeno řazeno mezi křížence nazývané hrubo- a dlouhosrstí teriéři. V roce 1889 byl v Bruselu založen Klub bruselského grifonka. Zhruba tou dobou byli krátkosrstí psi přeřazeni do zvláštní variety pod jménem Griffon Brabancon – brabantík. Ke konci 90. let 19. století se plemeno celkem úspěšně rozvíjelo díky tomu, že je ve větším množství chovali belgická královna a flanderský vévoda.

Grifonek

Po roce 1890 byli bruselský grifonek a brabantík představeni Anglii a roku 1898 byli zapsáni do Anglické plemenné knihy. Byly vytvořeny anglické kluby na podporu rozvoje tohoto nového plemene.

Roku 1899 se objevili první grifonci v plemenné knize Amerického Kennel Klubu (AKC) a byli předvedeni ve Westminsteru v několika třídách. Plemeno získalo klasifikaci v roce 1900 a prvního šampiona zapsal AKC roku 1908. První speciální výstava bruselských grifonků ve Spojených státech se konala ve městě New York 10. května 1918 a zúčastnilo se jí 53 grifonků.

Klub bruselských grifonků Ameriky zůstal aktivní do roku 1939 jako rodičovská organizace chovu. V roce 1945 byla jako zastřešující organizace založena Americká asociace pro bruselské grifonky.

Grifonci

Po druhé světové válce proběhly ve standardu plemene dvě reformy. První z nich v roce 1959 spojila standard pro bruselského grifonka a brabantíka. Reforma z roku 1990 zrušila diskvalifikaci černých brabantíků a vrátila je zpět do výstavních kruhů, kam bezesporu patří.

Do nového století zůstává cílem Americké asociace pro bruselské grifonky zodpovědný dozor nad péčí o vysokou kvalitu plemene při zachování popularity plemene.

Proč grifonek??

Grifonek má neustále dobrou náladu, je to malý kouzelný antidepresivní psík s velkým srdcem a odhodláním udolat vás svojí láskou.  Grifonek je  naprosto úžasné a přizpůsobivé plemeno, pokud jdete ven, jde s vámi, pokud jste doma, klidně se válí v křesle. Je naprosto všestranný, chcete cvičit agility, věnovat se canisterapii nebo základnímu výcviku? Pro grifonka to není problém. Doslova vám visí na rtech a chodí za patama. Jestli mu povolíte spát v posteli, do rána vám bude dělat šálu nebo čepici. Rádi spí nalepení na svém pánovi. Ve smečce jsou nekonfliktní, nevyvolávají mezi sebou zbytečné šarvátky, hodně se vám chtějí zavděčit. Mají křehkou dušičku, výchova musí probíhat v klidu ale důsledně.

Griffon

Jestliže  tomuto plemeni podlehnete tak jako my, jeden grifonek vám  zcela jistě stačit nebude. Není nic lepšího než hrající si grifonci ve smečce a po celodenním honění a vymýšlení lumpáren na zahradě je večer pozorovat, kdo si najde nejlepší místo u páníka nebo paničky na klíně.

Je to odolné a zdravé plemeno, u kterého znám pouze očkování. Fenky špatně zabřezávají a porody jsou komplikovanější, ale pokud se vše podaří a mimina se narodí, většinou již není problém po zdravotní stránce.

Griffon

Informace o naší stanici ČERNÝ ONYX

Naše chovatelská stanice byla založena v roce 1994. Chováme  grifonky a yorky. Snažíme se o kvalitní chov, klademe důraz především na zdraví našich potomků, pěkný exterier. Štěňátka vyrůstají s námi doma, jsou socializovaná, zvyklá na děti i psy. Novým majitelům štěňátka předáváme řádně očkovaná, několikrát odčervená, s kupní smlouvou a jsme rádi, pokud s námi noví majitelé zůstávají v kontaktu. Ke štěňátku přidáváme příručku s radama do začátku a krmivo na prvních pár dnů. Naše fenky krmíme špičkovým krmivem. Miminům se snažíme najít milující pánečky, ne každý u nás štěně koupí. Pokud má někdo zájem o výstavy a chov, rádi poradíme. Naše štěňátka nacházejí nový domov nejen v ČR, ale i v zahraničí, kde se velmi pěkně prezentují na výstavách.

Grifonek

Přeji vám, aby jste si našli svého malého přítele a prožili s ním báječný život. Zcela jistě nebudete litovat.

chovatelská stanice ČERNÝ ONYX

Čermáková Martina

http://www.cernyonyx.cz/

přečteno: 20 356x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...