topovat ověřit

Dalmatin

  • Dalmatin - obrázky, informace o plemenu
80%
Náhled

Nápadné a unikátní zbarvení řadí dalmatina k všeobecně známým plemenům, i laik tohoto psa bez problémů rozezná. Již v minulosti byl velice ceněn pro svůj atraktivní vzhled, milou povahu, inteligenci, odvahu a oddanost. To vše platí o dalmatinovi i dnes.

Historie dalmatina

Historie dalmatina je velice pestrá a vydá za samostatný článek, který si můžete přečíst zde.

O dalmatinech

„Dalmatin není pes pro každého.“

Jak můžete číst v kapitole o historii dalmatinů, po uvedení filmu 101 dalmatinů koncem 90. let a následně po vypuknutí puntíkované mánie, chov dalmatinů výrazně vzrostl. Bohužel, díky za bohatstvím pachtících množitelů, chov současně zřetelně poklesl co do hodnot odchovaných psů. Jednoduše řečeno, kvantita se postavila nad kvalitu.

Dnes můžeme říci, že zodpovědní chovatelé uvedli situaci do relativního pořádku a vzhledem ke klesající oblibě dalmatinů se téměř nevyskytují pochybní množitelé, a proto není tak obtížné sehnat skutečně kvalitní štěně, např. mezi chovateslými stanicemi.

Ještě dříve než budeme pokračovat, je nutné připomenout upozornění: „Dalmatin není pes pro každého.“

dalamatin-v-obrazech

Charakteristika dalmatina

Dalmatin je sportovně založený pes. Odpovídá tomu jeho atleticky stavěná postava, nadprůměrná fyzická aktivita i neustálý zájem o cokoli, kde se něco děje. Dalmatin je v klidu, pouze když spí. Pokud právě neběhá vedle kola, neplave v rybníce nebo neaportuje a relativně klidně stojí, alespoň bouřlivě mává svým ocasem ze strany na stranu.

Obrovské množství energie, kterou dalmatin má, nemusí vyhovovat každému. Na druhou stranu, zkušený člověk dokáže z tohoto psa dostat opravdu mnoho, protože se poměrně snadno cvičí. Musí být však motivován a psovod nesmí povolit na vůli. Zvláště samci dalmatinů se mohou často chovat dominantně. Typická je jejich nejen fyzická vytrvalost, pokud si dalmatin něco vezme do hlavy, tak bojuje, dokud to nedostane. Automatická podřízenost rozhodně není u dalmatina samozřejmostí.

Dalmatin potřebuje pevnou ruku, ale zároveň citlivé srdce již od velice útlého věku. Pokud je mu věnováno dostatek času i pohybu, vyroste z něj vyrovnaný, poslušný pes a nenahraditelný společník.

V opačném případě se stává destruktivním a nezvladatelným. A právě zde jsme na počátku všech podvědomých myšlenek nezkušených lidí, kteří tvrdí, že dalmatini jsou hloupí. Dalmatini nejsou hloupí, právě naopak, jsou velice inteligentní, bystří a mají dlouhodobou paměť. Bludy, které ve společnosti kolují, mají svůj počátek právě na konci dalmatinského šílenství. Lidé si bezmyšlenkovitě pořizovali tyto psy pro svoje image a nedostatečně se informovali, co vlastně takové plemeno potřebuje. Výsledkem byla spousta nezvladatelných, ničivých a hyperaktivních dalmatinů, kterým jen nebyla věnována dostatečná péče, důsledná výchova a zásadový výcvik.

Známé rčení říká, že vše špatné je k něčemu dobré. Masová hysterie za dalmatiny sice přinesla pokles v kvalitě chovu a diskutabilní názory společnosti o tom, jaký dalmatin je. Na druhou stranu, v dnešní době není dalmatin pro tyhle fakta tolik oblíbeným a lidé, kteří se skutečně rozhodnou, pořídit si tohoto psa, v drtivé většině vědí, do čeho koupí dalmatina jdou. Seriózní chovatelé se starají o kvalitní odchovy a ochotně novým majitelům poradí s péčí, výchovou i výcvikem. Je minimalizováno nemilé překvapení, které by mohlo nastat, když z klubíčka flíčků vyroste velký, aktivní pes.

Dalamatin

Dalmatin a lidé

Ke své rodině se dalmatin chová vždy s největší láskou a oddaností. Potřebuje mít neustále kolem sebe všechny její členy, mazlit se s nimi a opatrovat je. Dalmatin je nešťastný, když musí být doma delší dobu sám, je smutný a může se stát povahově nevyrovnaným. Totéž platí také o pobytu venku. Dalmatin miluje pohyb a spoustu místa, ale je nevhodné držet jej celoročně venku v kotci. Nevyhovuje tomu jeho osrstění ani povaha.

I přesto, že dalmatin má rád děti, není dobré pořizovat ho k těm nejmenším. Jeho velikost a aktivita by mohla malé dítě ohrozit nebo zastrašit. Slušně vychovaný pes pod dohledem dospělých se na druhou stranu může stát pro dítě přítelem a opatrovníkem.

Majitelé si často stěžují, že jejich dalmatin musí mít vždy poslední slovo a hádá se s nimi. Dalmatin skutečně velmi často pracuje se svým hlasem. Brblá, vrčí, kňučí, zpívá i nadává. Štěká však jen tehdy, když to v dané chvíli považuje doopravdy za důležité.

Dalmatin

Dalmatin a sport

Jak již bylo zmíněno, dalmatin je rozený sportovec, který nikdy neodmítne delší procházku, běh u kola či vedle koně nebo výšlapy na horách. Miluje běh a je vhodný na všechny psí sporty; coursing, agility, dogfrisbee, dogtrekking,  Ski a Bikejöring, Canicross, obedience i dogdancing. Uplatnění nachází také jako lovecký nebo záchranářský pes.

Dalmatin a zdraví

Dalmatini patří k plemenům, která nejsou tolik zatížena dědičnými chorobami. Jedná se v podstatě o zdravé plemeno, přesto není od věci upozornit na možné problémy.

Hluchota

Dalmatini mají genetickou predispozici k jednostranné nebo oboustranné hluchotě. Uvádí se, že přibližně 4 – 7 % štěňat je oboustranně hluchých. Chovatelé nechávají svá štěňata vyšetřit prostřednictvím BAER testu (Brain Auditory Evoked Response). Noví majitelé obdrží ke štěněti certifikát s výsledky testu. Hluchá štěňata nemohou být v Čechách připuštěna do chovu.

Dysplazie kyčelního kloubu

Dysplazie kyčelního kloubu není u dalmatinů příliš častým jevem. Je vhodné zvolit si štěně, jehož oba rodiče jsou zdraví a mají certifikát od veterináře. Předejde se tak vyšší pravděpodobnosti onemocnění.

Alergie

Dalmatin může trpět lehkou alergií, kdy se malé plochy na těle přebarví do červena. Této alergii se říká bronzový syndrom a je bakteriálního původu. Příčinou vzniku může být nevhodná strava, stres, změna klimatu nebo nevhodná péče o srst.

Močové kameny

Dalmatin má díky metabolickému defektu svého plemene predispozici k tvorbě močových kamenů. Léčbu stanoví veterinář podle druhu a velikosti kamenů. Jako prevenci je vhodné volit krmivo s nízkým obsahem purinů, dostatečný příjem vody a ochrana před prochladnutím, které by mohlo mít za následek zánět močových cest a následně tvorbu kamenů.

Dalamatin

Barevné variety dalmatina

Více informací se dozvíte v článku Barevné variety dalmatina.

Rada na závěr

Následující tabulka je klíčem k rozluštění všech PRO a PROTI, která mohou pomoci všem, kteří jste se ještě stále nerozhodli, zdali je právě dalmatin ten správný pes.

PRO DALMATINA

PROTI DALMATINOVI

+ Je veselý, umí se smát a miluje společnost.

- Bez svých lidí psychicky strádá, nemůže být dlouho sám doma.

+ Je všestranný, vhodný k jakékoli aktivitě.

- Je až příliš aktivní, potřebuje mnoho pohybu a zaměstnání, jinak se může stát destruktivním.

+ Je inteligentní, bystrý a odvážný.

- Projevuje se dominantně, má pevnou vůli a bývá tvrdohlavý.

+ Velice rychle chápe a rád se učí novým věcem. Má výbornou paměť.

- Potřebuje důslednost a zásadovost ve výchově i výcviku, jinak si z Vás bude dělat legraci.

+ Krátká srst není tolik náročná na péči.    

- Pouští celoročně chlupy.

+ Je to klaun, umí pobavit i hrát si sám.

- Je upovídaný, pracuje se svým hlasem a může být i hlučný.

+ Má rád lidi a děti.

- Příliš malé děti může zastrašit svou aktivitou a velikostí.

+ Seriózní chovatelé prodávají pouze kvalitní a zdravé psy, se kterými Vám rádi poradí.

- Dalmatin od pochybných lidí může trpět řadou vrozených i získaných chorob (dysplazie kloubů, hluchota, apod.)

 

Dalmatin je jedno z nepřehlédnutelných plemen. Pokud jste se rozhodli, že je to ten pravý pes pro vás, gratulujeme! Určitě ale doporučujeme mrknout ještě na pár informací v našem atlase psů. A také vás poprosíme o sdílení zkušeností s tímto plemenem dole v komentářích. Možná třeba vaše rada nebo zkušenost někomu pomůže v rozhodování :-)

přečteno: 33 675x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...