topovat ověřit
25.04.2016 / 25.09.2019

Česká národní plemena

  • Seznam českých a slovenský plemen
80%
Náhled

Pro každou zemi jsou typická určitá psí plemena. Česká republika má hned sedm národních plemen a o jedno z nich se dělíme s našimi slovenskými sousedy.

Československý vlčák

Československý vlčák vznikl na území tehdejšího Československa, první vrh se narodil v roce 1958, matkou byla vlčice Brita a otcem německý ovčák Cézar z Březového háje. V následujících letech byli v chovu použiti ještě tři vlci: Argo, Šarik a Lejdy.

V roce 1981 začaly být odchovy zapisovány plemennou knihou. O rok později byl založen Klub chovatelů československého vlčáka. K uznání Mezinárodní kynologickou federací (FCI) došlo v roce 1989, československý vlčák je zařazen do první skupiny a patronát nad ním drží Slovensko.

Více o československém vlčákovi zde

Československý vlčák

Český fousek

Český fousek patří k plemenům uznaným FCI, k jeho uznání došlo v roce 1964, je zařazen do skupiny sedm, mezi kontinentální ohaře. První zmínky o plemeni se objevily již za vlády Karla IV., konkrétně v roce 1348. Koncem 19. století došlo k založení prvního chovatelského klubu.

Chov plemene zastřešuje Klub chovatelů českého fouska, který vznikl již v roce 1924 akorát pod jiným názvem. Český fousek je všestranný lovecký pes s přátelskou povahou. Je dobře ovladatelný a velmi inteligentní.

Český fousek

Český horský pes

Český horský pesPrvní vrh nového plemene se narodil v roce 1977, matkou byla fena slovenského čuvače a otcem tažný pes z Athabasky. Chov zaštiťuje Klub chovatelů českého horského psa a plemeno dosud není uznáno FCI.

Český horský pes se řadí k velkým plemenům, je vytrvalý a dobře ovladatelný. Díky hustému osrstění může celoročně pobývat venku, není vhodný do bytu. Má určité nároky na pohyb a hodí se proto ke sportovnímu využití.

 

Český strakatý pes

Český strakatý pes byl vyšlechtěn Františkem Horákem jako laboratorní pes. První vrh přišel na svět v roce 1954, matkou byla fena typu německého ovčáka a otcem pes podobný foxteriérovi. Během let došlo ještě k přikřížení německého krátkosrstého ohaře. V roce 1960 bylo plemeno zapsáno pod názvem Horákův laboratorní pes.

Není uznán FCI a jeho chov zaštiťuje Klub chovatelů málopočetných plemen psů. Český strakatý pes je vhodný rodinný pes s milou povahou. Je dobře ovladatelný, ale má plno energie, kterou můžete využít při nějakém ze psích sportů.

Český strakatý pes

Český teriér

Plemeno vzniklo po druhé světové válce a mezi jeho předky bychom nalezli sealyham a skotského teriéra. Český teriér je od roku 1963 uznán FCI, patří do skupiny tři k nízkonohým teriérům. Chov plemene zastřešuje Klub chovatelů českých teriérů.

Český teriér se hodí do rodiny i k ostatním domácím zvířatům, je lehce ovladatelný, k cizím nedůvěřivý, ale není agresivní. Vyznačuje se povahou, která pro teriéry není typická. I když byl vyšlechtěn k lovu lišek a jezevců, v dnešní době zaujímá spíše místo společníka a rozšířil se do celého světa.

Český teriér

Chodský pes

Chodský pesK regeneraci chodského psa došlo v 80. letech minulého století, první registrovaný vrh se narodil v roce 1985. Historie plemene však sahá mnohem hlouběji, a to až do 13. století, kdy tito psi pomáhali Chodům hlídat pohraniční oblasti na Šumavě.

Plemeno není uznáno FCI a jeho chov zajišťuje Klub přátel chodského psa, který byl založen v roce 1991. Chodský pes je střední plemeno se skvělými povahovými rysy, je lehce ovladatelný, přiměřeně temperamentní, poslušný, neagresivní a přátelský. Hodí se jako rodinný pes a zároveň může být skvělým parťákem pro psí sporty.

Více o plemeni chodský pes zde

Pražský krysařík

Naším nejmenším národním plemenem je pražský krysařík. První zmínku o krysaříkovi datujeme na přelom 8. a 9. století, kdy měl být psík darován císaři Karlu I. Velikému. K novodobému šlechtění došlo v 80. letech minulého století a mezi hlavní iniciátory patřil Ing. Jan Findejs.

Pražský krysařík dosud není uznán FCI, ale přesto je rozšířen i ve světě. Jeho chov zaštiťuje Klub přátel psů pražských krysaříků. Krysařík patří k miniaturním plemenům, optimální výška je 20 až 23 cm, hodí se do každého bytu. Je to učenlivý psík s veselou a živou povahou, avšak nedůvěřivý k cizím lidem.

Více o pražském krysaříkovi zde

Pražský krysařík

přečteno: 9 736x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...