topovat ověřit
18.04.2016 / 19.05.2022

Plemena psů inspirovaná vlky

  • Vlčí plemena: Československý vlčák, Saarloosův vlčák, Northern Inuit Dog,...
100%
Náhled

Milujete psy, ale uchvacuje vás majestátnost a nespoutanost vlků? Mnoho chovatelů se pokusilo snoubit půvaby vlků s psí povahou. Někteří byli úspěšní více a jiní méně. My vám nyní představíme několik psích plemen, v jejichž linii se přímo vyskytují vlci nebo jsou jim tito psi velmi podobní.

Československý vlčák (ČSV)

Pro nás je nejznámějším z těchto plemen československý vlčák, který byl vyšlechtěn na území bývalého Československa. Pokus o zkřížení vlka a německého ovčáka se odehrál během 50. let 20. století. V dnešní době nad ním drží patronát Slovensko, ale stále se řadí k našim národním plemenům. ČSV je uznaný FCI, která jej klasifikuje do první skupiny k plemenům ovčáckým, pasteveckým a honáckým (s pracovní zkouškou).

Československý vlčák

Saarloosův vlčák (SAV)

Pro zkřížení vlka a německého ovčáka se rozhodl Nizozemec Leendert Saarloos a první jedinci nového plemene přišli na svět roku 1936. Matkou prvního vrhu byla vlčice Fleur a otcem německý ovčák Gerard van Fransenum, bohužel všechna štěňata zemřela na psinku, proti které odmítal Leendert očkovat.

V roce 1975 byl saarloosův vlčák zapsán v nizozemské plemenné knize a v roce 1981 došlo k uznání FCI. Patří do první skupiny mezi plemena ovčácká, pastevecká a honácká (bez zkoušky). Patronát nad ním má Nizozemí.

Pan Saarloos si myslel, že psi jsou přešlechtění a s novým plemenem se chtěl přiblížit zpět k přírodě. Kladl důraz hlavně na zdraví. Chtěl, aby jeho psi působili u policie či jako vodicí. Někteří jedinci se sice osvědčili, ale celkově se plemeno kvůli své povaze, ve které stále přetrvává něco z vlka, k těmto účelům bohužel nehodí. SAV je rodinným psem, ale potřebuje cit a porozumění, násilím se nikam nedostanete.

Saarloosův vlčák - štěně

Northern Inuit Dog

Toto plemeno se od dvou předešlých liší hlavně tím, že do jeho krve nebyla přilita vlčí krev. Northern inuit vznikl křížením sibiřských huskyů, aljašských malamutů a německých ovčáků. Základy nového plemene položila Eddie Harrison, křížení začalo v 80. letech minulého století, kdy byli vybraní psi převezeni do Velké Británie.

Plemeno se proslavilo rolí zlovlků v jednom z nejpopulárnějších seriálů dnešní doby, ve Hře o trůny.

Utonagan

Utonagan je dalším z vlčích plemen, vychází z northern inuitů (jedná se o linii, která se oddělila od původního záměru). V roce 2002 byl založen klub utonaganů.

Důraz je u těchto psů kladen na mírumilovnou povahu. Není to příliš dobrý hlídač, ale hodí se jako společník do rodiny. Je potřeba mu věnovat dostatek pozornosti a trávit s ním čas, aby netrpěl samotou.

Tamaskan

Plemeno tamaskan vzniklo křížením saňových psů ve Finsku. Snahou chovatelů bylo, aby vytvořili plemeno, co nejvíce podobné vlku, které bude mít vyrovnanou povahu a chuť pracovat. Vychází z utonagana (tedy i nothern inuitů). V roce 2006 byl vytvořen klub tamaskanů a v dnešní době je plemeno uznáno několika kluby, zejména v USA.

Vyznačuje se milou povahou a dobře vychází i s ostatními domácími zvířaty. Jeho využití je široké, může z něho být dobrý pracovní pes i parťák na psí sporty.

Lupo italiano

Zkřížení vlka a německého ovčáka provedli i chovatelé v Itálii v roce 1966. Záměrem bylo vytvoření odolného pracovního plemene, a to se podařilo. Lupo italiano je vzhledově podobný spíše německému ovčákovi a vyznačuje se dobrou ovladatelností. V Itálii působí jedinci tohoto plemene jako záchranářští psi.

Kunmingský vlčí pes

Ani Čína nezůstala pozadu a v 50. letech minulého století vzniklo nové plemeno kunmingský vlčák. Jako základ chovu posloužili kříženci vlka a ovčáčtí psi neznámého původu. V Číně bylo plemeno oficiálně uznáno v roce 1988. Kunmingský vlčák je dobrým služebním psem. Využití má toto plemeno především v armádě, která se podílela na jeho vzniku.

Američtí vlčáci

V Americe jsou kříženci vlků velmi populární a není výjimkou, že se jejich štěňata dostanou do rukou naprostým začátečníkům. Dochází ke křížení psů s vlky, ale i potomků z takových spojení s jinými plemeny (hlavně severskými).

přečteno: 68 546x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...