topovat ověřit
02.02.2016 / 10.06.2019

Jak začít chovat psy s průkazem původu

  • Podrobné informace, jak založit chovatelskou stanici
80%
Náhled

Chtěli byste se věnovat chovu psů, ale nevíte, co to obnáší? Než budete v rukou držet čerstvě narozená štěňátka, tak vás čeká dlouhá cesta. Seznámíme vás s úkony, které je nutné vykonat a poradíme s tím, jak při nich postupovat.

Koupě štěněte s průkazem původu

Prvním důležitým bodem, bez kterého se opravdu neobejdete, je koupě psa (feny) s průkazem původu. Nikdo vám ovšem nezaručí, že ze štěňátka vyroste standardní zástupce svého plemene, který později projde uchovněním a bude sbírat jedno výstavní ocenění za druhým.

Proto k tomu musíte přistupovat tak, že si kupujete parťáka a člena rodiny. Pokud bude výstavně úspěšný a později i uchovněný, tak to musíte brát jako příjemné zpestření vašeho společného soužití.

Každopádně již při koupi psa hledejte štěně, které má předpoklady pro chov i výstavy, tudíž nevykazuje hrubé vady oproti standardu.

Založení chovatelské stanice

fena Výmarského ohařePokud vlastníte fenku a chcete odchovávat štěňátka s průkazem původu, tak si budete muset založit chovatelskou stanici, tedy přesněji zažádat o mezinárodně chráněný název chovatelské stanice. Počítejte s tím, že proces trvá minimálně tři měsíce, takže si to nenechávejte na poslední chvíli.

O mezinárodně chráněný název může žádat pouze osoba starší 18 let (právně způsobilá) s trvalým pobytem v České republice. Za život můžete vlastnit jen jednu chovatelskou stanici. Její název patřičně zvažte, aby se hodil i pro více plemen, protože není možná jeho změna ani přiznání nového.

Formulář žádosti naleznete na stránkách ČMKU nebo níže. Nelze ho podávat elektronicky, takže jej vytisknete, čitelně vyplníte a společně s oboustrannou kopií občanského průkazu zašlete na uvedenou adresu. Napsat můžete až šest potenciálních názvů, z nichž vám bude jeden vybrán. Název nesmí být totožný s již existující zaregistrovanou chovatelskou stanicí. Toto si můžete ověřit na stránkách FCI.

Formulář "žádost o založení nové chovatelské stanice"

Certifikát s vybraným názvem vaší chovatelské stanice je po schválení ČMKU a FCI zaslán na dobírku na vámi uvedenou adresu a cena za tento úkon je 1.815 Kč.

Uchovnění

ŠtěňátkaAby mohl být pes uchovněn, tak je nutné absolvovat s ním bonitaci. U většiny plemen jsou vyžadována i různá vyšetření (např. luxace patel, rentgeny kyčelních či loketních kloubů, vyšetření očí atd.).

K uchovnění je nutné se zúčastnit výstavy a obdržet potřebnou známku, někdy se dokonce musí jednat o účast na výstavě pořádané daným klubem. Některá plemena vyžadují vykonání zkoušky.

Každé plemeno má podmínky k přijetí do chovu nastavené jinak a veškeré potřebné informace byste měli nalézt na stránkách klubu, který zaštiťuje chov vašeho plemene. Na místě je zvážit členství v klubu, protože ve většině případů pak budete mít zvýhodněné poplatky za veškeré úkony.

Na bonitaci bude pes posouzen, všechny jeho odchylky od standardu rozhodčí zaznamená a na jejich základě rozhodne o výsledku. Když budete úspěšní, tak vám gratulujeme, máte doma chovného jedince.

Jestliže vlastníte fenu, tak se můžete porozhlédnout po vhodném krycím psovi a naplánovat si krytí podle očekávaného hárání. V případě, že máte chovného psa, tak jej nezapomeňte propagovat, aby se o vás chovatelé dozvěděli.

přečteno: 24 331x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...