topovat ověřit

Jak naučit malé štěně čůrat venku

  • Praktické rady, jak odnaučit štěně se počůrávat
100%
Náhled

Pořízení psa je jistě slastnou záležitostí každého z nás. Vysněný miláček rodiny, který je v útlém věku velice roztomilý a v mnohých situacích doslova komický. Nad jeho vzhledem se jistě rozplývá většina z nás. Pak ale přijde na přetřes běžná realita, která spočívá ve vykonávání potřeby. Stejně jako malé dítě neumí hned z počátku svého věku chodit na záchod, je to tak se štěňaty všech psích plemen.

A právě zde možná přichází první ochlazení většiny majitelů, kteří se zakoukali do smutných očí svého nového psíka. Nejde samozřejmě o žádnou tragédii, nýbrž zcela přirozený proces, který je třeba psovi patřičným způsobem vysvětlit a naučit ho chodit čůrat ven. I v tomto případě platí, žádné násilí a především výrazná trpělivost.

Fáma v podobě počůraných novin

Mnozí z vás v sobě mají jistě zakořeněnou vidinu malého štěněte, kterému mácháte čumáček v loužičce uprostřed vašeho obývacího pokoje a poplácáváte ho novinami. To je opravdu pouze iluze, která není skutečností a tato metoda východy jednoduše není správná.

Jsou samozřejmě lidé, kteří postupují podle tradičního posouvání novin směrem ke dveřím, psa lze však naučit chodit ven i bez toho. Psí plemena mají z nějakého důvodu potřebu močit na papír, povětšinou noviny, které jim postavíte do dané části místnosti a postupně je s každou další loužičkou posouváte blíže ke dveřím, až se vám podaří přesvědčit psa, že močit se má venku. Také jedna z možných alternativ výcviku, kterou však nemusíte striktně dodržovat.

Zaměřit byste se totiž měli na zcela jiné faktory a chování malého štěněte.

Štěňátka

Jak donutit psa močit venku?

Vzhledem k tomu, že pes s vámi není schopen mluvit běžnou řečí, musíte si všímat hlavně řeči jeho těla, případně jakéhokoliv kňourání. I z hlediska každodenních rituálů lze do určité míry rozeznat, že se blíží ono nechtěné močení. Většinou to bývá čas po pravidelné stravě, ale také probuzení ze spánku nebo po bujarých hrátkách. V ten okamžik neotálejte a vezměte psa jednoduše ven na malou procházku, kde bez problému vykoná svoji potřebu.

Vždy ho za tento úkon náležitým způsobem pochvalte, aby měl pocit správně provedené činnosti. Opomíjet ostatně nemusíte ani na pamlsky, které štěněti předkládáte ve své podstatě za většinu správně splněných povelů, alespoň v jeho útlém věku.

Vrátíme-li se ke zmiňované řeči těla, psí potřebu jistě poznáte také při výrazné nervozitě psa a pobíhání po místnosti, které do určité míry předpovídá hledání místečka pro čůrání. Často jsou tyto momenty doprovázeny také občasným vzlykáním a kňouráním domácího miláčka. Další z mnoha okamžiků, kdy téměř bezpečně poznáte, že chce na záchod.

Štěňátko bígla

Co dělat se spí loužičkou?

Je zcela pochopitelné, že se svým malým štěnětem nemůžete být dennodenně a chodíte také do zaměstnání. Pokud se v něm musíte bohužel zdržet a nepřijdete domů včas, můžete jistě očekávat překvapení na zemi, které vás bezpochyby nemine. V žádném případě se nesnažte psovi za provedenou loužičku hubovat, protože v daný moment již stejně nebude vědět, za co to je. Natož, abyste se ho pokoušeli jakýmkoliv způsobem trestat, což ztrácí na svém účinku.

Může se samozřejmě stát, že své štěně načapete při činu, tedy právě při močením. Ani v tento okamžik nepoužívejte jakékoliv fyzické násilí. Spíše volte metodu rázného okřiknutí, aby z vašeho hlasu, tedy intonace, bylo patrné, že pes provádí něco špatného. Ihned po vykonání potřeby ho samozřejmě vezměte ven a naznačte mu, kde je vhodné místo pro jeho močení.

Jde o celkem základní rady a dlouhodobé postřehy z oblasti výchovy různých plemen, které jsou aplikovatelné v podstatě na jakémkoliv štěněti. Je však třeba podotknout, že každý psí tvor je zcela individuálním stvořením a s některými lze tyto procesy absolvoval snáze, s jiným zase obtížně. Vždy je však důležitá vaše trpělivost a nauka psí disciplíny.

přečteno: 38 056x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...